Cea mai lunga eclipsa totala de Soare a secolului XXI a cufundat in intuneric India si China. Miercuri, incepand cu ora 0.30 GMT, bezna s-a instalat in interiorul unui coridor lung de 15.000 de kilometri si lat de 258 de kilometri, traversand de la vest spre est India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, China, pana la insulele meridionale japoneze Ryukyu, potrivit AFP.

Circa doua miliarde de locuitori ai Pamantului au putut observa eclipsa de Soare de miercuri, considerata un record in istoria umanitatii, potrivit astrofizicienilor. Soarele a fost complet mascat de Luna timp de sase minute si 39 de secunde intr-o zona slab populata din Pacific, un record de durata ce nu va mai fi batut inaintea anului 2132. Intunericul a durat mai putin in India - 3-4 minute, iar in China - circa cinci minute.

Soarele este bolnav si se lasa acoperit de luna

De la curse speciale de avion care sa prinda eclipsa pe toata durata ei (un bilet costa circa 1700 euro) si pana la amanarea operatiilor de cezariana in India (unde eclipsa e vazuta ca un eveniment aducator de nenorociri), cea mai lunga eclipsa a secolului arata ca nu suntem departe de obscurantism, scrie si Dan Popa pe blogul sau.

Raj Kumar Sharma, un astrolog foarte cautat din Bombay, a declarat ca “este un moment foarte periculos pentru Univers. Daca Soarele, care e Stapanul Stelelor, e bolnav si se lasa acoperit de Luna, inseamna ca lucruri grave se vor petrece in lume”. In Extremul Orient, bancile au fost inchise pe durata eclipsei pentru a nu „jigni” Soarele. La fel, agentiile de turism si centrele comerciale au anuntat ca vor trage obloanele, de teama ca nu cumva Astrul Astrilor sa le aduca necazuri in business.

Cox and Kings, una dintre cele mai vechi agentii de turism din lume (si ea cu o istorie impresionanta, plina de neprevazut) a inchiriat un Boeing 737-700 care a decolat din New Delhi pentru a „intercepta” eclipsa la o altitudine de 12.500 metri, cursa aterizand la Bihar (estul Indiei). Pretul biletelor pentru cursa de circa 30 de minute a urcat la 1700 de euro in urma unei licitatii.