Henry Louis Gates Jr., unul dintre cei mai importanti cercetatori in domeniul istoriei afro-americane, a fost arestat joia trecuta in timp ce incerca sa patrunda cu forta in propria casa din Cambridge, Massachusetts, intrucat usa se blocase. Dupa ce s-a renuntat la acuzatiile impotriva sa marti dupa-amiaza, Gates a declarat intr-un interviu pentru Washington Post, ca, dupa ce a petrecut cea mai mare parte a vietii sale studiind problemele rasiale din SUA, a ajuns sa se simta ca "un studiu de caz".

Profesorul de la Harvard a fost arestat joia trecuta in fata casei sale, dupa ce a incercat sa deschida cu forta usa blocata de la intrare. Casa era proprietatea Universitatii Harvard.

Henry Gates se intorcea acasa dintr-o calatorie si a fost condus de soferul sau pana in fata locuintei. Dupa ce a incercat sa deschida usa de mai multe ori, acesta a realizat ca este blocata si a incercat sa o forteze, ajutat de soferul sau. Dupa aproximativ 15 minute, cei doi au reusit sa deschida usa, iar soferul a plecat. Insa, intre timp, un vecin sunase la politie anuntand ca doi barbati de culoare incercau sa patrunda in casa alaturata.

Potrivit raportului politiei, Gates i-a acuzat pe politistii aflati la fata locului de rasism, strigand in mai multe randuri: "Acest lucru se intampla barbatilor de culoare in America" si amenintandu-i pe politisti ca "nu stiu cu cine se pun". Politia a sosit la resedinta lui Gates pentru a investiga o posibila intrare prin efractie si l-au arestat pe acesta din cauza comportamentului sau "nedisciplinat".

Henry Louis Gates Jr. a povestit in detaliu cum a decurs arestarea sa si s-a declarat revoltat de modul in care a fost tratat de ofiterul de politie. Gates i-a aratat ofiterului de politie atat actul de identitate, cat si legitimatia de la Harvard. Apoi, profesorul i-a cerut politistului sa sa isi spuna numele si sa ii arate legitimatia, insa sustine ca a fost ignorat total. Cu toate acestea, raportul politiei consemneaza ca ofiterul i-a prezentat insigna. Ofiterul a iesit pe veranda, iar Gates l-a urmat cerandu-i insistent acestuia sa isi spuna numele, moment in care a fost arestat de ceilalti politisti aflati in fata casei. Acesta considera ca oamenii saraci si oamenii de culoare sunt vulnerabili in fata politistilor care abuzeaza de puterea lor si a anutat ca urmatoarea sa cercetare se va concentra pe acest subiect.

"Un milion de barbati de culoare se afla in inchisoare in tara asta, iar joia trecuta eu eram unul dintre ei. Este revoltator sa vezi cum sunt tratati barbatii negri in tara noastra. Este un lucru sa scrii despre asta si este cu totul altceva sa experimentezi pe propria piele" a declarat Gates. Intr-un comunicat de presa, politia din Cambridge a numit retinerea lui Gates un act regretabil si a anuntat renuntarea la orice fel de acuzatie impotriva sa.