In urmatorii 5-10 ani, Bulgaria se va confrunta cu o situatie "aproape apocaliptica", dupa ce hotelurile sale neprofitabile vor fi inchise sau parasite, informeaza Novinite, citand o declaratie facuta de Rumen Draganov, presedintele Institutului pentru analize si estimari in turism. Declaratia oficialului bulgar a venit in aceeasi zi in care hotelierii din statiunea Nisipurile de Aur au anuntat ca ar putea sa reduca cu 30% tarifele pentru sezonul viitor, din cauza rezultatelor descurajatoare din aceasta vara.

Rumen Draganov a declarat ca, in prezent, 20% dintre hotelurile din Bulgaria nu functioneaza iar cel putin 5% dintre ele sunt "proiecte nefericite" din cauza amplasarii proaste, a materialelor folosite la construirea lor si a designului.

Oficialul a declarat ca, daca nu sunt restructurate rapid, hotelurile vor provoca pierderi uriase pentru proprietarii lor.

Draganov a spus ca o astfel de criza ar putea fi evitata prin schimbarea functionalitatii hotelurilor si transformarea lor in spitale, orfelinate, crese, cladiri rezidentiale si de birouri sau chiar inchisori.

Oficialul bulgar a spus ca peste 700 de cladiri, intre care hoteluri si cladiri de apartamente, au fost deja scoase la vanzare in intreaga Bulgarie.

Reduceri de 30% la cazare pentru 2010

Declaratia oficialului bulgar a venit in aceeasi zi in care hotelierii din Nisipurile de Aur au anuntat ca ar putea sa reduca cu 30% tarifele pentru sezonul viitor, din cauza rezultatelor descurajatoare din aceasta vara.

Directorul adjunct al Asociatiei proprietarilor din Nisipurile de Aur, Koicio Koiciev, a spus ca discounturile vor fi oferite intai agentiilor de turism si tour-operatorilor, cu care se poarta in prezent negocieri.

Novinite precizeaza ca, pentru hotelieri, 2009 a fost unul dintre cele mai rele sezoane. Koiciev a spus ca, de la inceputul sezonului turistic, 17 hoteluri au fost inchise, iar numarul lor va creste la inceputul lui august.

Scade numarul turistilor din UE

Pe de alta parte, sefa Agentiei nationale de turism, Anelia Kruskova, a declarat ca sectorul de turism a inregistrat o scadere cu 7,6% de la inceputul acestui an pana in luna mai.

Numarul de la turisti din Uniunea Europeana a scazut cu 5,2% in primele cinci luni din 2009. Numarul vizitatorilor din Marea Britanie si Germania a scazut cu 20%.

Numarul turistilor romani a crescut insa cu 20%, in timp ce al vizitatorilor unguri a urcat cu 35%.

Totalul veniturilor din turism pentru primele cinci luni a fost de 556,3 milioane euro.