Un soldat american disparut recent din baza sa aflata in estul Afganistanului a aparut intr-o inregistare postata sambata pe un site taliban, relateaza AFP. Oficiali americani din domeniul apararii au confirmat ca barbatul ce apare in inregistrare este soldat american, capturat de talibani la data de 30 iunie.

UPDATE: Pentagonul a anuntat ca numele soldatului disparut este Bowe R. Bergdahl, 23 de ani, din Ketchum (Idaho).

In inregistrarea de 28 de minute, rapitorii ii pun soldatului intrebari in limba engleza - ce crede despre razboi, despre moralul soldatilor americani si care este starea sa. Barbatul spune ca este data de 14 iulie - momentul inregistrarii, neconfirmat de autoritatile americane; razboiul "este extrem de greu", iar moralul soldatilor americani este scazut, mai spune captivul.

Cat despre starea sa, soldatul raspunde: "Imi e teama, teama ca nu mai ajung acasa. E foarte deprimant sa fii prizonier."

Mai tarziu, soldatul povesteste despre familia sa minunata care il asteapta in SUA si prietena cu care spera sa se casatoreasca: "Mi-e dor de ei in fiecare moment".

Rapitorii ii cer, de asemenea, sa transmita un mesaj poporului american. "Le spun celor care au aici rude dragi: stiti ce inseamna sa nu-i aveti aproape, voi aveti puterea sa convingeti guvernul sa ii cheme acasa", spune soldatul. "Va rog, va rog, chemati-ne acasa, unde ne este locul, nu aici, unde ne irosim timpul si viata. (...) America si americanii au puterea de a ne duce inapoi acasa."

Un purtator de cuvant al armatei americane in Afganistan a declarat ca talibanii folosesc inregistrarea ca material de propaganda. "Au exploatat soldatul, violand legile internationale", a declarat Christine Sidenstricker.

Un alt oficial al armatei americane din Kabul, colonelul Greg Julian, a declarat sambata ca Statele Unite "fac in continuare tot posibilul pentru a-l aduce inapoi in siguranta" pe soldat, a carui identitate nu a fost facuta publica de Pentagon.