Parlamentul Islandei a luat joi decizia de a trimite o cerere de aderare la Uniunea Europeana. Presedintia suedeza a UE a primit vestea cu bratele deschise, chiar daca in Islanda nu toata lumea e incantata.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a salutat decizia parlamentului islandez de a trimite o cerere de aderare Bruxelles-ului: "Salut decizia parlamentului islandez de a aplica pentru calitatea de membru al Uniunii Europene. Aplicatia va fi evaluata in conformitate cu procedurile stabilite ale UE", a spus Reinfeldt.

Primul ministru Johanna Sigurdardottir, al carei partid social democrat a luptat pentru a obtine sprijinul partenerului de guvernare eurosceptic, a facut o prioritate din aderarea la UE. Ea vede aderarea ca pe o cheie a iesirii din criza a Islandei, grav afectata de criza economica.

"Acesta este, probabil, cel mai important vot din istoria parlamentului nostru, de la fondarea republicii. Nu am nicio indoiala ca aceasta decizie va fi benefica pentru poporul Islandei", a declarat ea pentru Reuters.

Articol integral EurActiv.ro