Statele Unite nu vor interzice fumatul in randul soldatilor americani din teatrele de razboi, deoarece o astfel de masura nu ar face decat sa streseze si mai mult militarii, anunta Departamentul pentru Aparare, citat de BBC News.

Decizia vine in ciuda unui studiu recent care recomanda armatei americane sa interzica fumatul in randul militarilor.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell, a explicat ca soldatii americani fac deja suficiente sacrificii in Irak si in Afganistan.

El a adaugat ca secretarul de stat pentru Aparare, Robert Gates, nu vrea sa cauzeze un stres suplimentar militarilor, interzicandu-le dreptul de a fuma.

Morrell a precizat ca Pentagonul va examina atent noul studiu, pentru a vedea ce masuri pot fi luate pentru a interzice, in timp, fumatul in armata.

"Evident, nu dorim sa avem o armata de fumatori", a mai spus purtatorul de cuvant.

Imaginea soldatului american: Dur, neinfricat si fumator

Un raport al Institutul American de Medicină (IOM) a recomandat, saptamana trecuta, interzicerea fumatului in armata SUA in urmatorii 20 de ani.

Potrivit IOM, 30% din personalul armatei fumeaza, generand astfel costuri economice si de asigurari sociale foarte mari.

Institutul recunoaste insa ca o schimbare este greu de realizat, in conditiile in care fumatul "este asociat de foarte multa vreme cu imaginea unui luptator dur si neinfricat".

Pentagonul se declara de acord cu propunerile IOM si le considera realizabile.

Raportul arata ca Pentagonul cheltuieste anual peste 1,6 miliarde dolari in contul ingrijirilor medicale destinate fumatorilor, spitalizari si zile libere pentru bolnavi.

De asemenea, numarul soldatilor fumatori a crescut in mod constant din 1998, ridicandu-se la circa 50% in cazul personalului care revine din misiuni efectuate in Irak si in Afganistan.