Seful opozitiei din Japonia a promis ca, daca va obtine victoria la alegerile viitoare, va face lumina in cazul pactului nuclear secret incheiat intre Tokyo si Washington. Existenta unui astfel de acord a fost dezmintita de guvernul conservator, scrie AFP.

Yukio Hatoyama, seful Partidului Democrat din Japonia (PDJ) si favorit in sondaje la functia de premier, a declarat ca partidul sau va discuta cu guvernul american despre existenta documentului secret, care autoriza navele si avioanele de razboi americane, dotate cu arme nucleare, sa faca escala in Japonia, in timpul Razboiului Rece.

Armele nucleare sunt un subiect foarte sensibil in Japonia, singura tara victima a bombelor atomice lansate de americani, in 1945. Este si motivul pentru care guvernul a adoptat, in 1968, politica celor "trei principii antinucleare", interzicand posesia, dezvoltarea si prezenta armelor nucleare pe teritoriul sau.

"Tokyo si Washington vor discuta in detaliu aceasta problema, daca vom prelua fraiele puterii. Este de dorit sa aplicam in mod deschis cele trei principii antinucleare", a declarat Hatoyama, citat de agentia de presa franceza. Conservatorii din Partidul liberal democrat (PLD), care conduc Japonia din 1955 cu exceptia unei mici intreruperi de 10 luni in anii '90, au dezmintit intotdeauna existenta unui astfel de pact.

Taro Kono, presedintele Comisiei de Afaceri Straine din Camera Deputatilor si membru al PLD, acuza guvernul ca minte si se declara convins de existenta unui astfel de acord. Mai mult, Taro Kono sustine ca recent a avut o intrevedere cu Ryohei Murata - unul dintre fostii vice-ministri de Afaceri straine, aflat in exercitiu la finele anilor 1980, care i-a confirmat ca a tinut documentul in maini.

Pactul secret ar fi avut loc in momentul revizuirii tratatului de securitate dintre Japonia si SUA, in 1960, si prevedea ca Statele Unite trebuie sa consulte Japonia inainte de a detasa un important personal militar sau arme pe solul nipon. Taro Kono sustine ca mai multe nave americane ce transportau arme nucleare au facut deja escala in porturile japoneze, incalcand cele trei principii. "Guvernul japonez se incapataneaza sa priveasca, insa, in alta parte", a acuzat el.