Cutiile negre ale aeronavei Tupolev-154, prabusita miercuri in nord-vestul Iranului, au fost gasite, informeaza agentia oficiala IRNA. Avionul de linie, apartinand companiei iraniene Caspian Airlines, s-a prabusit miercuri in provincia Qazvin, facand 168 de morti.

"Sistemele de inregistrare si de directionare ale avionului au fost gasite. (...) In acest moment, expertii nostri sunt pe cale sa analizeze cele doua cutii negre pentru a stabili in ce conditii s-a produs accidentul aviatic", a declarat Ahmad Majidi, responsabil de celula de criza, din Ministerul Transporturilor, formata dupa accident.

Daca va fi necesar, "cutiile negre vor fi trimise in tara unde a fost construit avionul (Rusia - n.red.) pentru a exploata informatiile pe care le contin", a adaugat Majidi, fara a face alte precizari.

Aparatul efectua un zbor de legatura intre Teheran si Erevan, capitala Armeniei. La bordul aeronavei se aflau 153 de pasageri, intre care doi copii, si 15 membri ai echipajului.

Aparatul Tupolev Tu-154, de fabricatie ruseasca, unul dintre cele mai vandute ale aeronauticii ruse, a decolat de pe aeroportul international Imam Khomeini din Teheran la ora locala 11:33 (10:03, ora Romaniei). La 16 minute de la decolare, a disparut de pe radar si s-a prabusit in apropiere de localitatea Janat Abad, in provincia Qazvin.

Din datele preliminare, se pare ca unul dintre motoare a luat foc in timp ce aparatul se afla in zbor, pilotul incercand o aterizare de urgenta. Avionul a explodat la impactul cu solul, lasand un crater adanc de zece metri, asa cum sustin martorii.

Potrivit agentiei iraniene Mehr, printre victime se numarau si zece membri ai echipei nationale de juniori la judo. 25 dintre pasageri erau armeni.

Caspian Airlines este o companie infiintata in 1992, la Teheran. Opereaza peste 50 de zboruri regulate si numeroase curse charter saptamanal, intre orasele iraniene, dar si zboruri internationale spre Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Siria, Ucraina, Belarus, Turcia sau Armenia.