Tony Blair ar putea ajunge presedintele Uniunii Europene, intrucat va primi sprijinul deplin al guvernului britanic, a declarat Glenys Kinnock, ministrul de stat britanic insarcinat cu afacerile europene, potrivit The Guardian.

Kinnock, aflata in Strasbourg la sesiunea de deschidere a noului Parlament European, a afirmat ca, desi fostul prim-ministru britanic nu si-a anuntat oficial candidatura, guvernul il va sustine "cu certitudine". "Blair este considerat de multi o persoana cu tarie de caracter" a mai spus Glenys Kinnock, adaugand ca fostul premier britanic "si-ar indeplini rolul cu mult respect, iar oamenii l-ar inampina cu bucurie".

Postul de presedinte al Uniunii Europene este unul nou, care se va infiinta pe baza Tratatului de la Lisabona, iar mandatul va fi de 2 ani si jumatate. Daca Irlanda ratifica tratatul la referendumul din 2 octombrie, liderii europeni vor fi nevoiti sa decida cine va primi presedintia la un summit, la sfarsitul aceleiasi luni.

Intrucat Blair a refuzat sa-si anunte candidatura la sefia Consiliului inainte de referendum, declaratiile lui Kinnock reprezinta prima confirmare de pana acum in legatura cu posibilitatea ca fostul premier sa preia conducerea UE. Cu toate acestea, diplomatii britanici sustin ca spusele lui Kinnock raman doar speculatii deocamdata, intrucat tratatul nu a fost inca ratificat. Un purtator de cuvant al lui Tony Blair a declarat ca "postul nu exista, asa ca nu are pentru ce sa candideze".