La conventia Bisericii Episcopale de luni, episcopii au votat ca rangurile in cadrul bisericii sa fie acordate si homosexualilor si lesbienelor, subminand astfel un moratoriu adoptat la conventia de acum 3 ani, prin care se amana acordarea de titluri bisericesti indiferent de preferintele sexuale, scrie The New York Times.

Rezolutia adoptata luni a fost formulata astfel incat sa permita diocezelor sa ia in considerare candidati homosexuali, insa nu obliga toate diocezele sa faca acest lucru. O masura similara a fost adoptata duminica de celalalt corp legislativ al Bisericii, Camera Deputatilor Bisericii Episcopale, care este format atat din cler, cat si din laici. De altfel, masura adoptata de episcopi va merge la acest for legislativ, iar daca va fi aprobata va spori conflictul din comunitatea anglicana. Aceasta din urma este a treia cea mai mare biserica crestina, iar Biserica Episcopala reprezinta ramura americana a Bisericii Anglicane.

Conflictul cu privire la homosexualitatea in cadrul Bisericii Episcopale a fost urmarit indeaproape de mai multe biserici protestante foarte divizate in privinta acestui subiect. Provinciile conservatoare din comunitatea anglicana, in special cele din Africa, au rupt legatura cu Biserica Episcopala in ultimii ani, dupa ce aceasta l-a acceptat ca episcop pe Gene Robinson in dioceza din New Hampshire, SUA, acum 6 ani. Gene Robinson este primul episcop homosexual declarat.