Aripa magrebiana a al-Qaeda a amenintat marti ca va ataca muncitorii chinezi din Africa de Nord, pentru a razbuna victimele minoritatii musulmane uigure ucise in timpul violentelor din provincia Xinjiang, regiune din nord-vestul Chinei, a anuntat un cotidian din Hong Kong, citat de AFP.

al-Qaeda Magrebului islamic (AQMI), implantata in Algeria, a cerut represalii impotriva Chinei, afirma South China Morning Post, care citeaza un raport al cabinetului de analiza a riscurilor Stirling Assynt din Londra.

Este pentru prima oara cand reteaua condusa de Osama bin Laden ameninta direct interesele Beijingului, sustine cabinetul, care estimeaza ca este posibil ca aceasta dorinta de razbunare sa se extinda in randul organizatiilor islamiste.

"Desi AQMI este prima aripa a al-Qaeda care anunta oficial ca va viza interesele chinezesti, alte organizatii vor urma", sustin autorii raportului.

Sute de mii de cetateni chinezi lucreaza in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord, dintre care 50.000 in Algeria.

Beijing: Vom apara cetatenii chinezi din strainatate

Reactia Chinei nu a intarziat sa apara: Beijingul va adopta toate masurile care se impun pentru a-si proteja cetatenii, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului pentru Afaceri Externe.

"Guvernul chinez se opune terorismului, indiferent de forma pe care o imbraca acesta, a declarat Qin Gang, intr-o declaratie de presa.

"Vom urmari indeaproape situatia si vom face eforturi, impreuna cu tarile interesate, pentru a adopta toate masurile necesare pentru asigurarea securitatii institutiilor si cetatenilor chinezi din strainatate", adauga el.

China lanseaza un apel la intelegere din partea musulmanilor

Pe de alta parte, China a lansat un apel lumii musulmane la "intelegere", in urma revoltelor din Xinjiang care vizau, potrivit autoritatilor comuniste, sa "saboteze" unitatea etnica nationala.

China a respins, in acelasi timp, acuzatiile de genocid lansate de Turcia.

"Speram ca statele musulmate sunt in masura sa recunoasca adevarata natura a evenimentelor din 5 iulie din Urumqi", a precizat Qin Gang.

Revoltele "din 5 iulie urmareau sa saboteze China si unitatea sa etnica. Ele au fost orchestrate de trei forte - terorismul, extremismul religios si separatismului - din interiorul si exteriorul Chinei", a adaugat el.