O inregistrare care arata un soldat britanic tipand obscenitati si abuzand verbal prizonieri irakieni cu capetele acoperite a fost facuta publica, marti, la prima sesuine din cadrul unei investigatii publice in cazul unui receptioner irakian, Bahar Mousa, care a fost ucis in timp ce se afla in custodie britanica, anunta The Guardian.

Inregistrarea il arata pe caporalul Donald Payne, care la momentul respectiv facea parte din regimentul Lancashire, tipand la prizonieri si adresandu-le cuvinte obscene, in timp ce ii obliga sa stea in pozitii incomode si durerose. Acest film reprezinta o proba importanta in investigatia mortii lui Mousa, care a decedat in septembrie 2003, in cusodia regimentului Lancashire din Basra, avand pe corp 93 de rani.

Se pare ca soldatii britanici foloseau impotriva prizonierilor tehnici care au fost interzise inca din 1972 de catre prim-ministrul Edward Heath. Astfel, irakienii erau tinuti cu capetele acoperite, erau pusi sa stea in pozitii dureroase, nu erau lasati sa manance, sa doarma si sa bea apa.

Investigatia detaliata asupra abuzurilor suferite de alti 6 irakieni, care au fost retinuti in acelasi timp cu Mousa, arata ca unul dintre acestia a fost pus sa danseze ca Michael Jackson, iar alti detinuti sustin s-a urinat pe ei si ca au fost fortati sa stea cu fata intr-o gaura facuta in pamant si umpluta cu excremente.