O cunoscuta jurnalista sudaneza a primit o pedeapsa de 40 de lovituri de bici dupa ce a fost acuzata ca a purtat "haine indecente", alte zece femei fiind deja biciuite pentru aceleasi fapte, ce contravin legii islamice din aceasta tara, relateaza AFP.

Lubna Ahmed al-Hussein, care scrie pentru ziarul de stanga Al-Sahafa si lucreaza in cadrul departamentului de media a Misiunii ONU din Sudan, a fost arestata la Khartoum, saptamana trecuta, si acuzata de "vestimentatie indecenta".

Hussein a declarat pentru AFP ca se afla intr-un restaurant, pe 3 iulie, cand agenti de politie au intrat in local si au ordonat tuturor femeilor care purtau pantaloni sa-i insoteasca la sectie.

"M-au luat pe mine si pe alte 12 tinere, inclusiv fete din Sud", a declarat Hussein, referindu-se la femeile care fac parte din populatia majoritar crestina si animista din regiunea de sud a tarii, unde legea islamica a musulmanilor din nord sau Sharia nu se aplica.

"Doua zile mai tarziu, zece dintre ele au fost chemate la o sectia de politie din centrul capitalei Khartoum si au primit o o pedeapsa de 10 lovituri de bici fiecare", a spus jurnalista sudaneza, care poarta de obicei Hidjabul (valul islamic).

Celelalte trei femei, intre care si Hussein, au fost acuzate, potrivit legii sudaneze, de "comiterea unui act indecent si incalcarea moralitatii publice". Daca vor fi condamnate, ele risca cele 40 de lovituri de bici care se impun. Hussein spune ca nu stie cand va fi judecat cazul sau.

Fata de alte tari din regiune, mai ales cele din Golf, Sudanul ofera femeilor un loc distinct in viata publica a acestei tari. Cu toate acestea, organizatiile pentru drepturile omului sustin ca "unele legi sunt discriminatorii pentru femei".