Enciclopedia online Wikipedia a afisat, duminica dupa-amiaza, doua locuri de nastere ale presedintelui american Barack Obama, Statele Unite si Kenya, ridicand din nou semne de intrebare privind legalitatea participarii sale la scrutinul pentru Casa Alba din 2008, sustine WorldNetDaily. In decembrie trecut, doi avocati au contestat la Curtea Suprema dreptul lui Obama de a fi presedinte, sustinand ca el nu s-a nascut pe teritoriul american.

Potrivit WND, duminica la ora 16:45, profilul lui Obama de pe Wikipedia preciza ca "s-a nascut la 4 august 1961, fie in Honolulu, in statul Hawaii, fie la Mombasa, Kenya".

Douazeci de minute mai tarziu, profilul este din nou schimbat, incluzand informatii legate de certificatul de nastere orginal, pentru ca, ulterior, postul sa mai fie modificat de cateva ori.

In sfarsit, la 18:33, toate referirile legate de nasterea in Kenya si de dreptul lui Obama de a fi presedinte al SUA au fost sterse.

WND, care desfasoara o campanie legata de legalitatea alegerii lui Obama, a afirmat de mai multe ori ca Wikipedia a sters de pe site orice referire la acest lucru. Un purtator de cuvant pentru Wikipedia a declarat ca utilizatorii voluntari din intreaga lume sunt cei care editeaza continutul.

WND a cumparat panouri publicitare in mai multe state americane prin care pune sub semnul intrebarii legalitatea alegerii lui Barack OPbama in functia de presedinte si, in plus, ofera 10.000 de dolari celui care va prezenta dovezi legate de presupusa nastere in Kenya a actualului lider de la Casa Alba.

Contestat la Curtea Suprema

In decembrie 2008, doi avocati au contestat la Curtea Suprema dreptul lui Obama de a fi presedinte, deoarece nu s-a nascut pe teritoriul american.

Un avocat din Pennsylvania, Philip Berg, afirma ca circumstantele nasterii lui Obama sunt "confuze" si ca s-ar putea ca el sa se fi nascut in Kenya. La randul sau, avocatul Leo Donofrio din New Jersey a acuzat faptul ca oficialii electorali din statul sau nu au reusit sa-i prezinte dovezi ca doar candidatii care au demonstrat ca indeplinesc toate conditiile pot fi inscrisi pe buletinele de vot. Donofrio afirma ca, chiar daca Obama s-a nascut in Statele Unite, statutul sau de "cetatean american prin nastere" este pus sub semnul intrebarii de faptul ca tatal sau era kenyan si nu american.

Atat democratul Barack Obama, cat si republicanul John McCain au fost acuzati, in timpul campaniei pentru Casa Alba, ca nu au dreptul sa candideze pentru functia suprema din cauza ca nu indeplinesc toate conditiile.

Potrivit articolului II, sectiunea 1 din Constitutie, "nicio persoana, cu exceptia unui cetatean nascut" in SUA, nu poate fi presedinte. Candidatura lui John McCain a fost contestata din cauza faptului ca s-a nascut in asa-numita Panama Canal Zone, controlata de americani, in timp ce impotriva democratului au fost depuse mai multe plangeri ce sustineau ca a fost nascut in Africa.

Tabara lui Obama a prezentat in primavara anului trecut certificatul de nastere original al lui Obama, eliberat de autoritatile din Hawaii. Criticii s-au grabit insa sa conteste autenticitatea documentului, afirmand ca este un fals.