Presedintele Barack Obama a respins, sambata, ideea ca Statele Unite au nevoie de un al doilea pachet de stimulare economica si le-a cerut americanilor sa aiba rabdare pana ce masurile luate pana in prezent sa-si faca efectul. In mesajul sau video saptamanal, Obama le-a reamintit americanilor ca infiintarea de noi locuri de munca are nevoie de timp.

"Trebuie sa lasam planul sa lucreze asa cum trebuie si sa intelegem ca, in orice perioada de recesiune, somajul are tendinta sa scada mai incet decat orice alte masuri ale activitatii economice", a declarat Obama.

"Planul nu a fost creat sa aiba rezultate in patru luni. A fost creat sa functioneze pe o perioada de doi ani", a spus liderul de la Casa Alba, referindu-se la pachetul de stimulare economica in valoare de 787 de miliarde de dolari aprobat la inceputul acestui an.

Presedintele american i-a criticat si pe republicanii care se opun planului, fara insa sa ofere alternative pentru a iesi din cea mai grava recesiune din 1930 incoace. El a respins ideea unui al doilea plan de stimulare economica, o ideea vehiculata de catre unii democrati si chiar de catre investitorul Warren Buffett.

Planul lui Obama include, printre altele, 288 de miliarde de dolari in reduceri de taxe, cresteri importante ale cheltuielilor de sanatate, 48 de miliarde pentru constructia de autostrazi si poduri si zeci de miliarde in renovarea de scoli, acoperirea deficitelor bugetare si folosirea energiilor alternative.

Republicanii sustin insa ca planul este un esec, dupa ce numarul somerilor a crescut cu doua milioane din momentul semnarii legislatiei de catre Obama iar numarul celor disponibilizati a depasit cifra prognozata de Casa Alba.

Respingand criticile republicanilor, Obama a spus de doua ori in mesajul sau video ca in prezent "se curata resturile" recesiunii incepute in timpul mandatului lui George W. Bush.