Presedintele Dmitri Medvedev a avertizat Statele Unite ca Rusia va amplasa rachete Iskander in enclava Kaliningrad, daca nu se ajunge la un acord privind amplasarea scutului antiracheta american in Europa, anunta AFP.

"Daca nu putem sa cadem de acord asupra acestei chestiuni, cunoasteti consecintele (...) ceea ce am spus in discursul adresat natiunii ramane de actualitate", a declarat Medvedev, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Aquila (Italia), unde are loc summitul G8.

Rusia, care considera ca amplasarea scutului este o amenintare directa la adresa securitatii sale, amenintase, in noiembrie 2008, ca va amplasa rachete cu raza scurta de actiune in Kaliningrad, o enclava inconjurata de state membre ale Uniunii Europene "pentru a neutraliza, in caz de nevoie, sistemul de aparare antiracheta".

Scutul american "nu protejeaza niciun stat impotriva unor eventuale amenintari", a afirmat Medvedev, subliniind insa ca radarele instalate "vor acoperi intr-o mare masura spatiul Federatiei Ruse".

Acest scut este indreptat, sustine Washingtonul, impotriva unor tari precum Iranul. Administratia presedintelui american Barack Obama a precizat ca ar putea revedea anumite aspecte ale acestui scut, care urmeaza a fi amplasat in Cehia si Polonia.

"Ceea ce ma ingrijoreaza este ca americanii nu anuleaza aceasta initiativa, ci o reexamineaza. Prin ce se va traduce acest lucru, nu stiu", a declarat Medvedev.