Un grup pro-marijuana a lansat o campanie publicitara prin care solicita legalizarea stupefiantului in California si taxarea vanzarilor, informeaza AP. Spre deosebire de campaniile trecute, Marijuana Policy Project sustine de data aceasta ca legalizarea si taxarea drogului vor ajuta la reducea deficitului bugetar de peste 26 de miliarde de dolari cu care se confrunta statul american.

Clipul video, care dureaza 30 de secunde, infatiseaza o bugetara pensionara care sustine ca "liderii statului ii ignora pe milioanele de californieni care vor sa plateasca taxe".

"Suntem consumatori de marijuana", declara Nadene Herndon, adaugand ca a inceput sa foloseasca stupefiantul dupa ce a suferit mai multe atacuri de cord in urma cu trei ani. "In loc sa fim tratati ca niste infractori pentru ca utilizam o substanta mai sigura decat alcoolul, vrem sa ne platim partea", sustine femeia.

Proiecte pentru legalizarea marijuanei, introduse pe agenda Congresului

La mijlocul lunii iunie, un congresman democrat a introdus in dezbaterea Camerei Reprezentantilor doua proiecte de lege prin care se legalizeaza marijuana. Barney Frank (Massachusettes) doreste atat anularea pedepselor federale in cazul utilizarii marijuanei, dar si folosirea libera a stupefiantului in statele care permit "marijuana medicala".

Frank a declarat ca sistemul juridic este defectuos daca clasifica drept crima "un lucru pe care, de fapt, societatea nu doreste cu adevarat sa-l pedepseasca", afirmand ca "aceste cazuri sunt o risipa de resurse care pot fi folosite in cazul unor crime serioase".

Foarte importanta este folosirea marijuanei in scopuri medicale, a declarat el. "A face din fumatul marijuanei, in cazuri medicale sau nu, unul din acele cazuri extrem de rare considerate crime federale este un lucru complet disproportionat raportat la activitatea pe care o implica".

Printre congresmenii care sponsorizeaza proiectul de lege se numara Ron Paul (Texas) si Maurice Hinchey (New York).

Marijuana Policy Project, care militeaza pentru legalizarea drogului, a declarat atunci ca propunerile legislative reprezinta "un urias pas inainte in curatarea politicii federale legate de marijuana".