Premiera la summitul G8: Presedintele chinez Hu Jintao a parasit lucrarile summitului care se desfasoara in Italia, din cauza violentelor din orasul Urumqi. Potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, liderul de la Beijing a fost fortat sa se intoarca in tara, "din cauza situatiei actuale din regiunea Xinjiang".

"Un gest fara precedent, legat de gravitatea situatiei", a declarat pentru AFP Jean-Pierre Cabestan, directorul Centrului francez de studii asupra Chinei contemporane, din Hong Kong. "N-am mai vazut niciodata un presedinte chinez care sa-si scurteze intr-o astfel de maniera o vizita", a continuat el. "Nu va recunoaste niciodata ca este un semn de panica, dar exista o ingrijorare evidenta", a adaugat sinologul, precizand ca anularea participarii sale la summitul G8 "arata ca nicio decizie importanta nu poate fi luata fara el".

Hu Jintao "este singurul liant intre puterea civila si puterea militara". "In al doilea rand, deciziile importante din sanul comitetului permanent al Biroului politic nu pot fi luate fara el, asa ca toata lumea i-a cerut sa revina in tara ca sa ia o hotarare", a explicat Cabestan.

Hu Jintao i-a lasat locul la G8 unui inalt responsabil guvernamental, consilierul de stat Dai Bingguo. Decizia de a parasi lucrarile din centrul Italiei a fost luata dupa ce, miercuri, guvernul chinez a mobilizat zeci de mii de membri ai fortelor de securitate in orasul Urumqi. Este a patra zi de tensiuni in capitala regiunii Xinjiang; ciocnirile dintre uiguri, etnie majoritara in regiune, si chinezii Han, etnie majoritara in China, au facut pana acum 156 de morti si 1.080 de raniti, potrivit unui bilant facut public de autoritati, scrie AFP. Ugurii aflati in exil denunta, insa, uciderea a peste 400 de oameni, toti membri ai comunitatii lor.