Summitul G8 de la L'Aquila, Italia, provoaca actiuni puternice ale organizatiilor neguvernamentale. Miercuri, cel putin o suta de militanti Greenpeace au escaladat cladirile a patru termocentrale italiene, solicitandu-le sefilor de state G8 sa isi asume rolul de lideri in lupta impotriva incalzirii globale, potrivit unui comunicat al ONG-ului, citat de AFP.

In zori, militantii, de diferite nationalitati, au ocupat banda rulanta pe care se transporta carbunele si au escaladat cosurile centralelor electrice din Brindisi, Fisuna, Vado Ligure si Porto Tolle. Protestul, care nu a fost confirmat de surse oficiale, s-a derulat fara incidente, au precizat surse Greenpeace. "Carbunele este combustibilul care produce cele mai multe gaze cu efect de sera", a reamintit organizatia in comunicat.

Save the Children: Este inadmisibil faptul ca 9,2 milioane de copii continua sa moara in fiecare an. Peste 75.000 de copii mor in cele trei zile ale Summitului G8

Peste 75.000 de copii vor muri in cele trei zile ale summitului, a denuntat organizatia neguvernamentala Save the Children, care solicita dublarea ajutorului international.

"Este inadmisibil faptul ca 9,2 milioane de copii continua sa moara in fiecare an. Peste 75.000 vor muri in timpul summitului de trei zile" al G8, a declarat Adrian Lovett, reprezentantul campaniilor organizatiei neguvernamentale.

"Fostii lideri din cadrul G8 au facut promisiuni care prea adesea nu au fost respectate. In acest an, ei trebuie sa arate ca sunt angajati in salvarea vietilor copiilor dubland ajutorul international in acest scop pana in 2012. G8 si alte tari bogate doneaza doar 3,5 milioane de dolari pe an pentru a impiedica acesti copii sa moara, adica numai 3 procente din ajutorul pe care tarile bogate il acorda tarilor in curs de dezvoltare. Este jumatate din ceea ce trebuie facut pentru a reduce substantial mortalitatea infantila", a criticat organizatia Salvati Copiii, intr-un comunicat dat publicitatii miercuri.

In aceste conditii, este putin probabil ca Obiectivele Mileniului stabilite de ONU pentru reducerea mortalitatii infantile in lume cu doua treimi pana in 2015 sa fie atinse pana in 2045, mai precizeaza Save the Children in comunicat.

Lucrarile summitului G8 de la L'Aquila se deschid miercuri in prezenta a numerosi sefi de stat si de guvern. Pe agenda de discutii, schimbarile climatice si protectia mediului inconjurator ocupa un loc important. Din grupul celor opt fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia.