"Nu avem incredere in voi si, daca nu ne castigati increderea, prima noastra intalnire va fi si ultima" - mesajul mullahului catre puscasii marini care au inceput in aceasta saptamana o ampla ofensiva terestra in Afganistan a fost abrupt, relateaza Reuters, intr-un reportaj care prezinta reactia satenilor afgani, prinsi intre talibani si militarii americani.

Aceste vorbe fiind spuse, mulahhul s-a ridicat brusc si a parasit prima "shura", consfatuirea puscasilor marini americani cu batranii intelepti ai unui sat afgan.

Cea mai mare ofensiva terestra de la retragerea rusilor

Militarii americani au patruns adanc in fostul teritoriu controlat de talibani din sudul Afganistanului, afirmand ca au venit aici pentru a ramane pana cand vor vedea imbunatatite conditiile de viata ale oamenilor simpli.

Dar localnicii - obisnuiti sa vada trupele NATO luptand, dar esuand mereu in indeplinirea

Am ajuns la capatul rabdarii aici. Daca nu veti face aceste lucruri si nu veti rezolva problemele, noi vom parasi acest sat. Vom lupta: fiecare om, femeie si copil, noua nu ne e frica de moarte

Mollah afgan

promisiunilor privind dezvoltarea regiunii - par a nu mai fi dispusi sa aiba incredere in americani atat de usor.

Saptamana aceasta, puscasii marini au lansat, la ordinul lui Barack Obama, operatiunea "Lovitura Sabiei", una dintre cele mai mari operatiuni terestre din Afganistan, de la momentul in care fortele sovietice s-au retras, in 1989.

Scopul lor este securizarea rapida a regiunii de jos a vaii raului Helmand, un bastion taliban si zona in care se produce cel mai mult opium la nivel mondial.

'Am venit aici pentru a ramane'

In satul Sorkhdoz, compania Foxtrot din al doilea batalion a avut, duminica, prima consfatuire cu batranii, la trei zile dupa ce au fost adusi de elicopterele de atac.

Nimeni nu i-a invitat in casa, iar intalnirea a avut loc in strada, la umbra unui zid din paianta.

Comandantul companiei, capitanul Junwei Sun, a promis ca, de aceasta data, trupele nu se afla doar in trecere.

"Este un sat foarte frumos. Este foarte pasnic. Si trebuie sa muncim pentru a-l putea mentine asa", a spus Sun.

"Stiu ca exista talibani in regiune. Vin in sat si va sperie pe voi si pe copiii vostri. De asta vreau sa stiti ca am venit aici sa ramanem".

'Noua nu ne e frica de moarte'

Batranii asculta, numarand margelele mataniilor. Dupa care mullahul Zainuddin, liderul religios al satului, prezinta cererile satenilor.

Ei vor ca autoritatile locale sa le aloce mai multa apa pentru sistemul de irigatii. Vor o clinica medicala si o scoala. "Faceti asta sau lasati-ne in pace".

"Nu am incredere in voi. Au tot fost forte internationale care au trecut prin sat si ne-au promis scoli, ne-au promis clinici. Cand veti fi realizat aceste lucruri, atunci vom avea incredere in voi", spune el.

"Am ajuns la capatul rabdarii aici. Daca nu veti face aceste lucruri si nu veti rezolva problemele, noi vom parasi acest sat. Vom lupta: fiecare om, femeie si copil, noua nu ne e frica de moarte".

"Aceasta este ultima discutie pe care o avem, iar daca nu veti rezolva aceste probleme, nu va mai exista o alta shura. Nu vom mai sta in acest fel pentru a discuta cu voi", avertizeaza mollahul. Dupa care s-a ridicat in picioare si a plecat.

'Ati venit aici pentru a ne tulbura linistea'

Deodata, un puscas marin se aude strigand "Stop!" si indreapta pusca spre un barbat care conducea o motocicleta, pe care se aflau si doua femei acoperite cu burqa, valul islamic.

Puscasul a cerut un interpret. Politia afgana a controlat soferul si au permis motocicletei sa-si continue drumul. Batranii satului si puscasii marini au privit in tacere acest incident tensionat.

"Stiu ca voi spuneti ca sunteti aici pentru a ne apara. Dar voi ati venit aici pentru a ne tulbura linistea", spune unul dintre batrani, Hajji Baluch. "Una dintre femeile de pe motocicleta mergea la spital".