Un ministru israelian s-a declarat sambata "foarte ingrijorat" de reactia Washingtonului, considerata "prea timida", in fata noilor tiruri de rachete efectuate de Coreea de Nord, relateaza AFP.

"Sunt foarte ingrijorat de reactia Statelor Unite in fata acestei provocari grosiere a Coreei de Nord", a declarat ministrul Comertului, Industriei si Fortei de munca, Ben Eliezer.

Departamentul de stat american a cerut Coreei de Nord "sa nu agraveze tensiunile", dupa ce administratia comunista a efectuat sambata, pentru a doua oara in aceasta saptamana, o noua serie de tiruri de racheta, chiar de ziua nationala a Statelor Unite.

Aceste tiruri constituie o violare flagranta a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, care a interzis Phenianului orice incercare nucleara sau test de racheta.

"Nu sunt mai linistit nici in privinta atitudinii laxe a americanilor fata de Iran", a continuat Ben Eliezer, facand aluzie la continuarea programului nuclear al Iranului.

"Dupa parerea mea, arma nucleara a Iranului este deja un fapt realizat, in conditiile in care toata lumea face un joc dublu aici: se formuleaza declaratii si rezolutii la nivelul ONU, in timp ce peste 1.000 de firme din Europa continua comertul cu Iranul", a subliniat ministrul laburist.

"Coreea de Nord trebuie sa evite orice actiune care ar putea agrava tensiunile si sa se concentreze asupra negocierilor privind dezarmarea nucleara, aplicand angajamentele asumate in comunicatul comun din 19 septembrie 2005", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Karl Duckworth. "Acest tip de comportament din partea Coreei de Nord nu contribuie" la ameliorarea situatiei, a mai spus el.