Republicana Sarah Palin, 45 de ani, considerata drept unul dintre potentialii candidati la alegerile prezidentiale americane din 2012, a luat prin surprindere Statele Unite vineri, anuntand ca renunta la postul de guvernator al statului Alaska si nu va candida pentru un al doilea mandat, relateaza AFP.

In cadrul unei conferinte de presa anuntata inaintea zilei nationale a SUA, in fata resedintei sale din Wasilla, Palin a declarat, alaturi de sotul sau: "Nu voi candida pentru un al doilea mandat si sunt decisa sa transfer autoritatea functiei pe care o detin viceguvernatorului Sean Parnell".

Ea urmeaza sa renunte la postul de guvernator in data de 25 iulie si, deocamdata, nu exista foarte multe indicii privind viitorul sau politic.

Imbracata cu un taior rosu si cu parul in vant, fosta candidata republicana pentru functia de vicepresedinte al SUA, care guverneaza Alaska din 2006, a afirmat, intr-o lunga declaratie, ca vrea, pe viitor, "sa ia atitudine si sa faca lucrurile sa se miste", fara a oferi insa detalii suplimentare.

Fost ziarist sportiv, Palin, supranumita "Sarah Barracuda" pe vremea cand juca baschet in liceu, a declarat ca "a venit vremea sa paseze mingea pentru a obtine victoria".

"Stim ca putem sa cream un efect pozitiv in afara guvernului la acest moment (...) si sa cream diferenta prin prioritatile noastre", a spus fosta consiliera a lui John McCain, pe peluza din fata locuintei sale.

Mama a cinci copii si inca foarte populara in tabara republicana, in ciuda infrangerii la alegerile din noiembrie 2008, Sarah Palin poate inca deveni noua figura de prim plan a opozitiei, estimeaza comentatorii americani, iar aceasta decizie surprinzatoare ar putea constitui un prim pas spre candidatura la Casa Alba.

Intr-o fraza sibilina, Palin a subliniat: "Mi-a fost greu sa fac aceasta alegere dar am facut ce era mai bine pentru Alaska. Acest lucru ma face sa ma gandesc la dictonul afisat pe frigiderul parintilor mei: 'Nu cauta explicatii. Prietenii tai nu au nevoie de ele iar dusmanii nu vor in nici un caz sa le creada".