In Vietnam, tinerii se trateaza de mania jocurilor online cu prajituri si barbecue. Masura pe care parintii copiilor dependenti de calculator nu o iau deloc in deradere. Mai ales in conditiile in care internetul a "explodat" in ultimii ani in Vietnam, iar un sfert dintre cei 86 de milioane de locuitori au acces la el. Cei mai afectati de noile jocuri sunt tinerii, scrie AFP, iar dependenta de internet cafe-uri a devenit deja un fenomen ingrijorator.

Pentru a-i "vindeca" pe adolescentii furati de mirajul lumii virtuale, vietnamezii au pus bazele unui centru de recuperare. Totul se bazeaza pe terapia de grup, unde tinerii sunt invatati sa-si impartaseasca din nou sentimentele. Nici familia nu lipseste din program, parintii venind la centru sa-i "deconecteze" pe copiii lor cu gratare si prajituri - adica orice le-ar putea lua gandurile de la jocurile in retea. In plus, cu cat mai multi tineri sunt chemati la petrecerile la iarba verde, "cu atat mai mica ramane reteaua". O farsa nevinovata pusa la punct de parintii exasperati de traseul urmat de copiii lor.

La ora 10 seara, Phan Le Hong Duc nu venise inca acasa. Constienta de dependenta fiului sau, mama a pornit sa faca turul internet cafe-urilor din cartier, scrie AFP. "Spunea ca nu are copii cu care sa se joace, dar stiu ca nu e adevarat, de afara auzeam zgomotele jocurilor", povesteste Le Thi Hoang, de 54 de ani. La 5 dimineata, tanarul abia pornea spre casa. Speriata de programul baiatului, femeia a mers cu el la primul centru care ii putea trata dependenta.

Jocurile in retea au prins cu o viteza la care nu se asteptau cei ce lucreaza in aceasta industrie. Specialistii spun, insa, ca una dintre explicatii sta in cenzura impusa pana acum. Daca vietnamezii au interzis accesul la orice sursa de informare, noile tehnologii isi iau revansa in internet cafe-uri, acolo unde tinerii sunt prizonieri ai unui nou mod de joc. Un consultant american de la Pearl Research, specializat in divertismentul interactiv, a declarat pentru AFP ca numarul impatimitilor de jocuri in retea va creste in 2011 la 10 milioane.

Tanarul Duc a participat la primul curs de la centru in noiembrie, alaturi de alti 19 adolescenti. Pentru 16 zile, mama sa a platit 140 de euro, o suma deloc de neglijat intr-o tara unde salariul minim este in jur de 35 de euro. Ajunsese sa se joace insa pana la 10 ore in fiecare noapte, povesteste baiatul. Cu banii primiti pentru micul dejun (mai putin de un euro), reusea sa stea in sala de jocuri cel putin cinci ore. "Nu am mai mancat nimic", a continuat el. Din cauza dependentei, nu putine sunt cazurile celor care incep sa fure, renunta la scoala si devin violenti.

Pentru a pune capat fenomenului in crestere, guvernul a incercat sa limiteze accesul la jocuri. Presedintele centrului de recuperare este insa de parere ca nu aceasta este solutia. "Trebuie sa le schimbam modul de a gandi, comportamentul", a explicat el.