Camera superioara a Parlamentului nipon a adoptat vineri, in unanimitate, o lege care stipuleaza faptul ca insulele Iturup, Shikotan, Kunashir si arhipelagul Habomay sunt "parte indisolubila a Japoniei". Potrivit televiziunii NHK, legea cere adoptarea de masuri imediate pentru recuperarea acestor teritorii, cunoscute drept Insulele Kurile, informeaza RBK Daily.

In amendamentele adoptate la legea care dateaza din 1982 se vorbeste despre "necesitatea depunerii de eforturi maxime pentru redobandirea teritoriilor nordice drept teritorii care apartin Japoniei", precum si pentru extinderea regimului de circulatie libera intre cetatenii acestor teritorii si cetatenii niponi.

Anterior, aceste amendamente au fost aprobate de camerea inferioara a Parlamentului, precizeaza RIA Novosti.

Rusia trebuie sa dea un raspuns ferm

Rusia trebuie sa dea un raspuns ferm parlamentarilor niponi dupa adoptarea de catre acestia a legii privind "Masurile speciale pentru grabirea rezolvarii problemei Teritoriilor din nord", documnt care consemneaza apartenenta la Japonia a celor patru insule, a declarat deputatul Serghei Ivanov, din partea partidului liberal-democrat, LDPR, citat de RIA Novosti.

LDPR va introduce saptamana viitoare, in Duma de stat, un proiect de lege privind Insulele Kurile si cere reprezentantilor tuturor celorlalte partide parlamentare sa fie coautori ai preconizatului act normativ.

Adoptarea unel legi vizand Kurilele ar putea fi un raspuns pe masura la decizia legislativa a camerei superioare a Parlamentului Japoniei. Anterior, Duma de stat a adoptat o declaratie prin care ameninta Japonia cu o riposta legislativa in privinta apartenentei Insulelor Kurile, scrie Gazeta.ru.