S-a terminat cu "Rocky" si cu Johnny Hallyday - Nicolas Sarkozy citeste acum Sartre, asculta Bob Dylan si savureaza "Moarte la Venetia". Presedintele Frantei a demarat anuntata sa "metamorfoza", intr-o tara unde nu se glumeste cu cultura, relateaza AFP.

L'Express, unul dintre marile saptamanale ale Frantei, este cel care a anuntat primul "revolutia culturala" a sefului de stat, de care prima doamna, Carla Bruni, nu este deloc straina.

Francezii l-au descoperit pe Sarkozy purtand bijuterii stralucitoare, ochelari de soare si cu Rolex-ul la mana, prezentandu-se drept "un copil al televizorului" si afisand cu gust comun pentru cultura populara si o admiratie pentru scriitorii care "vand milioane de exemplare".

Acum, ei incep sa descopere ca Sarkozy a vazut de mai multe ori expozitia "Picasso si maestrii", care ia masa cu Dennis Hopper, citeste Zweig si Zola si devoreaza filme de Lubitsch si Woody Allen.

Sarkozy vrea o imagine mai 'prezidentiabila'

Cu orizontul alegerilor din 2012 in fata, Nicolas Sarkozy pare acum sa abordeze varsta de peste 50 de ani cu o imagine mai "prezidentiabila".

"Trebuie sa-mi schimb modul de comunicare, sa-mi 'domolesc' limbajul", a marturisit el in mai, pentru le Nouvel Observateur.

In perioada de criza, francezii "isi doresc un presedinte care sa fie capabil de actiune, dar si inscrie actiunile sale intr-un discurs" despre viitorul Frantei, crede Jean-Daniel Levy, de la institutul de sondaje CSA.

Traditia presedintilor Frantei

In acest fel, Nicolas Sarkozy incearca sa reia traditia fostilor sefi de stat, comenteaza politologul Philippe Braud. "In Franta, presedintele trebuie sa-si impuna statura printr-un anumit nivel intelectual si cultural".

"Aceasta tara are o legatura particulara cu cultura, inca din timpul mecenatului regilor", precizeaza istoricul Pascal Ory.

Georges Pompidou (1969-1974) a lasat mostenire un centru cultural care ii poarta numele in Paris, iar Francois Mitterrand (1981-1995), care si-a cultivat imaginea de om de litere, a deschis 20 de santiere culturare, dintre care o biblioteca nationala.

Jacques Chirac (1995-2007) a construit Muzeul Artelor, iar Valery Giscard d'Estaing, a devenit, in 1979, primul presedinte gazduit de o emisiune culturala, in cadrul careia si-a descris pasiunea pentru Maupassant si a afirmat ca si-ar fi dorit sa fie scriitor.

Sarkozy nu a scapat insa nici de critici: revista Marianne (de stanga) ia in deradere "acest om politic cu o cultura limitata care s-a incapatanat sa ajunga presedinte".

Le Nouvel Observateur noteaza ca "toti presedintii au o gradina secreta. Adevarata sau falsa", dar subliniaza ca toti predecesorii lui Sarkozy "nu au asteptat jumatatea mandatului pentru a ajunge la ea".