Presedintele SUA, Barack Obama, este liderul politic care se bucura de cea mai mare cota de incredere la nivel mondial, in timp ce Vladimir Putin si Mahmoud Ahmadinejad au cele mai mici ratinguri, potrivit unui sondaj realizat de World Public Opinion in 20 mari state ale lumii si citat de publicatia electronica Gazeta.ru.

Anul trecut, George W. Bush se 'bucura' de una dintre cele mai scazute cote de popularitate din lume.

Barack Obama a primit 61% din voturile participantilor la chestionar. In 13 tari, majoritatea respondentilor au catalogat drept pozitiva activitatea lui Obama, in cinci state (in principal tari arabe) liderul american nu se bucura de incredere si doar intr-o singura tara (Turcia) populatia nu a putut formula un raspuns univoc privind personalitatea presedintelui SUA.

Pe locul doi se plaseaza secretarul general al ONU, Ban Ki-moon - 40% dintre intervievati

Topul increderii
Topul increderii
Foto: World Public Opinion
au incredere in el, in timp ce 35% nu.

Cancelarul german Angela Merkel are aceeasi cota de incredere ca Ban Ki-moon (40%), dar cota de neincredere este mai mare - 38%.

Ea este urmata de premierul britanic Gordon Brown (38% si 41%) si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy (36% si 45%).

Liderul chinez, Hu Jintao, se bucura de increderea a 32% dintre persoanele intervievate, un punct de vedere contrar exprimand 44% dintre acestia.

In ceea ce priveste Rusia, analistii World Public Opinion sunt de parere ca adevaratul lider este premierul Vladimir Putin si nu presedintele Dmitri Medvedev.

Desi se bucura de o popularitate foarte mare in Rusia (82%), Putin primeste note negative in strainatate, unde intruneste simpatia a doar 34% dintre participantii la chestionar. El are cel mai mare procent la neincredere - 50%, cu doar un procent mai mult decat presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.

Doar in cinci tari premierul rus este laudat, iar in 14 nivelul de incredere este la limita. Intr-o serie de state, atitudinea critica fata de Putin depaseste valorile generale: Franta – 78%, Polonia – 76%, SUA – 69%.

Putin se bucura de cele mai bune aprecieri in China (64%), India (55%) si Ucraina (57%).