Suedia a preluat miercuri, 1 iulie, presedintia Uniunii Europene de la Republica Ceha. Intre prioritatile acestui mandat sunt masuri fata de criza economica si combaterea incalzirii globale, a declarat primul ministru suedez Fredrik Reinfeldt.

Rainfeldt a explicat ieri la Bruxelles ca presedintia suedeza se va concentra mai ales pe masurile de supraveghere a pietelor financiare.

O provocare importanta este gasirea unei pozitii comune a europenilor pe tema schimbarilor climatice. La conferinta internationala din decembrie de la Copenhaga se asteapta un acord asupra masurilor care trebuie respectate dupa 2012 cand expira protocolul de la Kyoto. Discutiile intre europeni stagneaza, deocamdata, punctul sensibil fiind cine va finanta masurile de reducere a gazelor cu efect de sera.

Potrivit programului pentru urmatoarele 6 luni, presedintia suedeza vrea sa puna bazele unei noi strategii pentru locuri de munca, dupa ce somajul in Uniune a atins cote alarmante.

Presedintia ceha a Uniunii a fost aspru criticata in presa europeana pentru slaba gestionare a crizei gazului si a celei financiare, precum si a conflictului israeliano-palestinian.