Aeronava Airbus A310, cu 153 de persoane la bord, care s-a prabusit in noaptea de luni spre marti langa insulele Comore din Oceanul Indian, s-a confruntat cu conditii meteorologice nefavorabile, anunta AFP.

"Avionul trebuia sa aterizeze la ora locala 22,30 GMT. Inaintea aterizarii, turnul a pierdut legatura cu echipajul. Conditiile meteorologice erau nefavorabile, cu puternice rafale de vant", a declarat directorul aeroportului international din Moroni, Hadji Mmadi Ali.

Aeronava apartine companiei nationale a Yemenului.

ORA 12,15 Un copil de cinci ani a supravietuit accidentului

Autoritatile yemenite au reusit sa gaseasca un supravietuitor, a anuntat un responsabil al companiei yemenite. Este vorba despre un copil in varsta de cinci ani, potrivit Reuters.

"Un copil a fost gasit in viata. El se afla, in prezent, pe un vapor de salvare", a declarat pentru AFP doctorul Ben Imani, chirurg la spitalul El-Maarouf, cel mai mare din capitala.

Informatia a fost confirmata si de Arfachad Salim, coordonatorul echipelor de salvare ale Crucii Rosii din Insule.

"La bordul vaporului se afla un copil", a declarat el. "Am facut tot ce era posibil - perfuzii si alte masuri - pentru a-l ajuta cat mai repede posibil", a adaugat Salim.

Carlinga avionului, reperata

Un avion a survolat marti carlinga aeronavei Airbus A310, la cativa kilometri de coastele Insulelor Comore, a precizat secretarul general al guvernului, Nourdine Bourhane.

"Pilotul a vazut carburant, ramasite ale avionului si o parte din carlinga", a explicat el.

Potrivit sursei citate, avionul a cazut la 20 de kilometri in largul coastei nordice a Insulei Grande-Comore, intre localitatile Djomani si Mitsamiouli.

Au fost reperate primele cadavre

Aviatia civila din Yemen a anuntat marti ca au fost reperate primele cadavre: "Mai multe cadavre plutind la suprafata apei au fost reperate la circa 29 de km de Moroni", capitala insulelor Comore, a afirmat un inalt responsabil al aviatiei civile, Mohammad Abdel Kader.

Majoritatea pasagerilor de la bordul avionului sunt locuitori din insulele Comore - a declarat un oficial de la aeroportul international din Sanaa, in Yemen, citat de CNN. El a adaugat ca aeronava avea la bord si 11 membri ai echipajului.

Sky News, care sustine ca avionul avea la bord 142 de pasageri si 11 membri ai echipajului, citeaza o sursa din cadrul politiei din Comore, care afirma ca persoanele sunt de nationalitate franceza sau din insulele Comore si ca avionul s-ar fi prabusit in mare.

"Nu avem capacitati de salvare pe mare", a declarat sursa citata. Deocamdata, nu se cunosc cauzele accidentului si nici daca exista supravietuitori.

Incidentul are loc la mai putin de o luna dupa prabusirea unui Airbus A330 apartinand Air France, in Oceanul Atlantic.

Desi cauzele accidentului nu au fost inca elucidate, cea mai probabila ipoteza este o defectiune a sondelor Pitot, care determina viteza avionului, intervenita in conditii meteorologice extrem de nefavorabile.

Cronologia evenimentelor, potrivit bbc.co.uk

Marti, 30 iunie

09:07 GMT: Agentiile de stiri, care citeaza un oficial yemenit, anunta ca un supravietuitor a fost salvat din apele ce inconjoara insulele Comore. Informatiile date publicitatii ulterior arata ca este vorba despre un copil in varsta de cinci ani.

08:03 GMT: Ministrul francez al transporturilor a declarat ca avionul prabusit era atent supravegheat de autoritatile franceze. Dominique Bussereau a aratat ca aeronava nu a mai survolat spatiul aerian al tarii sale dupa ce numeroase nereguli in functionarea sa au fost constatate, in timpul unei inspectii de rutina din 2007.

05:04 GMT: Un oficial yemenit confirma oficial ca o aeronava a companiei nationale s-a prabusit.

02:29 GMT: Primele anunturi despre prabusirea unui avion apar pe fluxul agentiilor de stiri.

Luni, 29 Iunie

22:51 GMT: Dupa o incercare nereusita de aterizare pe aeroportul international Moroni, aeronava pierde contactul cu turnul de control.

18:45 GMT: Zborul IY626 paraseste Sanaa (capitala Yemenului) cu destinatia Moroni, via Djibouti.

Luni, in cursul zilei: Cursa paraseste Marsilia cu circa 100 de pasageri la bord, destinatia: Sanaa. In aeroportul capitalei yemenite, 67 dintre acestia, alaturi de alti pasageri din diferite state arabe se imbarca intr-o aeronava Airbus A310.

Luni dimineata: Un avion yemenit Airbus A330-200 paraseste Parisul cu destinatia Marsilia. La bord se afla 67 de pasageri ce se vor transfera in Airbusul A310 ce urma sa se prabuseasca dupa cateva ore.