S-a terminat era jocurilor de noroc, in Rusia. De la 1 iulie, doar locuitorii din patru regiuni ale tarii vor putea merge la cazino, legal, scrie AFP. In consecinta, zeci de mii de oameni vor ramane fara loc de munca, iar cei mai "pagubiti" sunt cei din Moscova, care numara 524 de cazinouri si sali de joc, si Sankt Petersburg, unde sunt 109 de cazinouri.

Pentru a le "potoli pasiunea", autoritatile i-au trimis pe impatimitii de jocuri de noroc si de automate la unul dintre cele patru "Las Vegas" rusesti, la peste 1.000 de kilometri de Moscova. Mai exact, "zonele libere" pentru pasionati sunt la Kaliningrad, Azov (regiunea Rostov), in regiunea Altai (Siberia) si Vladivostok. Chiar si asa, reprezentantii industriei jocurilor avertizeaza ca aceste zone speciale sunt departe de a fi gata pentru a gazdui cazinourile si salile de joc din tara.

O parte dintre jucatori vede cu ochi buni aceasta decizie. Un tanar francez care locuieste la Moscova a declarat pentru AFP: "nu sunt suparat, pentru ca acum sunt prizonierul acestui sistem". "Pasiunea pentru joc m-a facut sa am imprumuturi de pana la 3.500 de euro, pentru a-mi plati datoriile", a continuat francezul care a vrut sa-si pastreze anonimatul si care frecventeaza cazinourile din capitala rusa din 2003, scriu jurnalistii francezi. La Sankt Petersburg, Elena Frolova asteapta "cu nerabdare" ziua in care aceste locuri se vor inchide, sperand ca asa se va termina si dependenta de jocuri de noroc a sotului sau.

Ideea ii apartine lui Vladimir Putin, care a declarat in timpul presedintiei sale ca se impune o lege care sa limiteze prezenta jocurilor in patru regiuni; proiectul legislativ a fost adoptat in 2006 de Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus. Jocurile de noroc sunt "ca o intoxicare a populatiei cu alcool, care antreneaza un prejudiciu moral si material", a declarat atunci liderul de la Kremlin.

Pentru industria jocurilor, care a incercat fara succes sa amane data de 1 iulie fixata de Dmitri Medvedev pentru inchiderea cazinourilor, aceasta decizie forteaza institutiile sa isi schimbe activitatea sau sa se inchida. Un cazino de pe strada Arbat s-a transformat deja in restaurant, iar jocurile de noroc sunt inchise pe 29 iunie, potrivit agentiei de presa franceze. "Va trebui sa ma duc la Agentia pentru ocuparea fortei de munca", a povestit Alexandru, care supravegheaza de 17 ani cele zece rulete americane din cladire. "Eu o sa ma duc sa ma relaxez la mare", a raspuns Alexei, un tanar crupier.

Personalul din cazinouri, bine platit in cea mai mare parte, a putut sa-si faca economii si sa se puna la adapost de perioada dificila care va urma, a explicat Dmitri Makhov, de 27 ani, care a lucrat in mai multe cazinouri din Moscova inainte sa devina sofer de taxi. Aici, cele mai mici salarii oscileaza intre 800 si 2.000 de dolari pe luna, in timp ce un director primeste lunar 4.000 de dolari, a continuat el. Venituri foarte mari fata de salariul mediu lunar din Rusia, care este de aproximativ 415 euro.