Oficialii de la Teheran au decis eliberarea a cinci dintre cei noua angajati locali ai ambasadei Marii Britanii, care au fost arestati pentru rolul pe care l-ar fi jucat in organizarea revoltelor postelectorate. Anuntul eliberarii a fost facut de purtatorul de cuvant al Afacerilor Externe, Hassan Ghashghavi, scrie AFP.

Eliberarea celor cinci britanici vine dupa ce Londra a atacat oficial decizia Teheranului, condamnand prin ministrul britanic de externe, David Miliband, arestarea de sambata. Actiunea iranienilor "este o hartuiala si o intimidare de neacceptat", a acuzat seful diplomatiei britanice. Nici Iranul nu a lasat, insa, garda jos, iar ministrul iranian pentru Informatii, Gholam Mohseni-Ejei, a declarat ca "ambasada Marii Britanii a jucat un rol important in recentele manifestatii" care au succedat scrutinul din 12 iunie.

Manifestatiile de strada au inceput imediat dupa ce Mahmoud Ahmadinejad a fost reales la presedintie - un rezultat controversat si soldat cu moartea a peste 20 de persoane, scriu jurnalistii francezi. In urma cu aproape o saptamana, Marea Britanie si Iranul si-au expulzat reciproc cate doi diplomati, dupa ce liderul de la Teheran a acuzat Statele Unite si Marea Britanie ca intervin in problemele interne ale Iranului.