Lupta cu dependenta de alcool si tutun ar trebui sa fie prioritara in programul de sanatate al rusilor, a sustinut vineri premierul rus Vladimir Putin, in cadrul unei intalniri cu directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, relateaza Itar-Tass.

"Ati amintit despre pericolul pe care il reprezenta fumatul, dar, mai important, rusii ar trebui sa renunte la alcool. Acest lucru ar imbunatati considerabil starea de sanatate a natiunii, fara indoiala", a sugerat Putin.

Putin a cerut sprijinul OMS pentru rezolvarea acestei probleme, propunand elaborarea unor campanii de educare a rusilor pentru adoptarea unui stil de viata sanatos.

In cadrul aceleiasi intalniri, liderul guvernului de la Moscova a asigurat-o pe Margaret Chan de faptul ca Rusia nu intentioneaza sa reduca fondurile alocate Sanatatii si ca, in ciuda crizei financiare si economice mondiale, cheltuielile pentru sanatate au fost sporite in acest an.

Studiu: Votca ucide tot atatia rusi cat un razboi

Dependenta de alcool a rusilor cauzeaza moartea a peste jumatate din cetatenii cu varsta cuprinsa intre 15 si 54 de ani, iar proportia este comparabila cu numarul victimelor dintr-un razboi, releva un studiu realizat de publicatia medicala The Lancet si publicat vineri.

Potrivit studiului, trei sferturi din decesele survenite in randul barbatilor din Rusia, respectiv jumatate dintre cele din randul femeilor, sunt atribuite abuzului de alcool. Rata mortalitatii in Rusia, pe acest segment de varsta, este de cinci ori mai ridicata la barbati, respectiv de trei ori mai mare la femei, fata de Europa Occidentala.