Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad l-a criticat din nou pe omologul sau american Barack Obama, pe care l-a acuzat ca se implica in probleme interne din republica islamica, a anuntat sambata agentia IRNA, relateaza AFP.

"A vorbit despre reforme si schimbare, atunci de ce intervine (in afacerile interne din Iran) si face comentarii care incalca normele si politetea?", a intrebat Ahmadinejad, facand referire la presedintele american.

Vineri, Barack Obama s-a declarat "scandalizat" de reprimarea manifestatiilor.

De cealalta parte, Ahmadinejad a criticat "declaratiile insultatoare ale unor responsabili occidentali" cu privire la Iran.

Liderii americani si europeni si-au intensificat criticile la adresa Teheranului, criticand reprimarea manifestatiilor de protest fata de rezultatul alegerilor prezidentiale din 12 iunie, in urma carora Ahmadinejad a fost reales.

"Ajunge. Nu va mai faceti de ras in felul acesta", le-a transmis Ahmadinejad liderilor occidentali, carora le-a cerut sa-si "corecteze atitudinea".

Ion Mihai Pacepa s-a adresat, vineri, intr-o scrisoare deschisa Gardienilor Revolutiei Islamice din Iran, indemnandu-i sa ii urmeze exemplul si sa apere poporul, nu "tiranul", facand o comparatie cu regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu.

"Iranul este leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii. Iranul inseamna literatura, filosofie, medicina, astronomie, matematica si arta... Ahmadinejad este istorie si va avea aceeasi soarta cu cea a lui Ceausescu", se mai arata in scrisoarea deschisa.