Ion Mihai Pacepa se adreseaza intr-o scrisoare deschisa Gardienilor Revolutiei Islamice din Iran, indemnandu-i sa ii urmeze exemplul si sa apere poporul, nu "tiranul", facand o comparatie cu regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu. "Fac apel la voi, generali ai Gardienilor Revolutiei Islamice, Pasdaran: Faceti ce am facut eu! Aparati poporul, nu tiranul. Sunt un general de doua stele si am fost odata in fruntea Securitatii si am invatat ca nici un tiran nu poate tine pentru totdeauna un popor inlantuit', se arata in scrisoarea deschisa, publicata de The American Spectator.

Pacepa face o comparatie intre evenimentele din decembrie 1989 din Romania inpotriva cuplului dictatorial Ceausescu cu manifestatiile actuale din Iran impotriva dictatorului lor "asemanator lui Hitler".

"Ca si Ahmadinejad, Ceausescu a ordonat, de asemenea, fortelor sale de securitate sa deschida focul impotriva populatiei", scrie fostul ofiter de informatii.

"Pacepa a amintit ca in ziua de Craciun a lui 1989, Ceausescu a fost executat pentru genocid de catre propriul lui popor... acum fost Republica Socialista Romania este un prosper membru al Uniunii Europene".

"Iranul este leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii. Iranul inseamna literatura, filosofie, medicina, astronomie, matematica si arta... Ahmadinejad este istorie si va avea aceeasi soarta cu cea a lui Ceausescu", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Ion Mihai Pacepa a fost seful Serviciilor Secrete Romanesti in perioada comunista. A jucat rol dublu, fiind totodata spion pentru americani. Cand a realizat ca serviciile secrete romanesti si rusesti si-au dat seama de aceasta, a fugit in SUA, unde locuieste la ora actuala. A scris o carte cu caracter autobiografic intitulata “Orizonturi Rosii”.

Regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu l-a condamnat la moarte in contumacie pentru crima de inalta tradare. Dupa Revolutia romana din 1989, la presiunea SUA aceasta sentinta definitiva si irevocabila a fost anulata.