Miliardarul rus Boris Berezovski, auto-exilat in Marea Britanie, a fost condamnat vineri in absenta la 13 ani de inchisoare, pentru deturnare de fonduri, scrie AFP. Omul de afaceri a fost gasit vinovat de un tribunal din Rusia pentru deturnarea a 58 de milioane de ruble (1,33 milioane de euro), apartinand constructorului de automobile rus Avtovaz si retelei de vanzari de masini Logovaz.

Procesul lui Berezovski, al doilea care se desfasoara in lipsa acestuia, a avut loc la Krasnogorsk, la periferia Moscovei. Oficialii de la Ministerul public din Rusia au declarat pentru agentia Interfax ca vor incerca sa obtina extradarea miliardarului. "Parchetul va pune totul in ordine pentru ca el sa fie pedepsit", a declarat procurorul de caz, Dmitri Linski.

Moscova a solicitat in mai multe randuri extradarea omului de afaceri Boris Berezovski, apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltin, care si-a cladit averea dupa controversatele privatizari din anii '90. Londra a respins, insa, pana acum toate aceste cereri si i-a acordat azil politic in 2003. Rusia a deschis 11 actiuni in justitie impotriva lui Berezovski, acuzandu-l printre altele de "tentativa de lovitura de stat", dupa o serie de interviuri in care miliardarul "prevestea" caderea regimului condus de Vladimir Putin.