Presedintele Libiei, Muammar Gaddafi, a umplut-o de cadouri pe Condoleezza Rice, fostul secretar de stat american, in timpul vizitei sale istorice la Tripoli in luna septembrie a anului trecut. Colonelul Gaddafi, care nu isi ascundea deloc pasiunea si admiratia fata de cea pe care o alinta "Leezza" sau "mica mea femeie africana", i-a oferit un inel cu diamante si un pandantiv decorat cu portretul sau.

Informatiile au fost scoase la lumina de un raport al Departamentului de stat privind cadourile oficiale primite de responsabilii administratiei americane in 2008, scrie AFP. Coplesita de darurile si cuvintele frumoase transmise de admiratorul sau, Condoleezza Rice n-a ramas nici ea datoare, si a surprins cu un cadou inedit.

Primul sef al diplomatiei americane care s-a intors in Libia, dupa 55 de ani, "Leezza" i-a oferit liderului libian un instrument muzical, in timpul vizitei din 5 septembrie. Si, potrivit raportului, cadourile nu au fost deloc simbolice, fiind evaluate la 212.225 de dolari. Iar darurile nu s-au terminat odata cu incheierea vizitei.

Purtatorul de cuvant al Condoleezzei Rice, Sean McCormack, s-a facut pentru cateva momente "luntre" intre pasiunea traita de Muammar Gaddafi si "mica sa femeie africana" si i-a adus acesteia din urma un alt cadou de la liderul libian: un ceas elvetian, decorat si acesta cu un portret al presedintelui Libiei.

Legea americana este dura, insa, si nu tine cont de pasiuni: reprezentantilor din guvern le este interzis sa accepte si cel mai mic cadou din partea unui guvern strain. Asa se face ca toate darurile trimise de Muammar Gaddafi catre Condoleezza Rice vor intra in domeniul public.