Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad i-a cerut joi presedintelui american Barack Obama sa inceteze sa se mai amestece in treburile Iranului. "Sper sa evitati sa va mai bagati in afacerile Iranului si sa va declarati regretul, astfel incat poporul iranian sa fie informat", a declarat Ahmadinejad, potrivit agentiei de presa Fars, citata de AFP.

Liderul de la Teheran, a carui realegere la presedintie este contestata de principalul sau contracandidat Hossein Moussavi, a intarit atacul, avertizand ca limbajul folosit de Obama aminteste de epoca predecesorului sau, George W. Bush, si ca presedintele de la Casa Alba risca sa arunce in aer dialogul dintre cele doua state. "Veti folosi acest limbaj cu Iranul? Daca este asa, nu va mai fi nimic de discutat. Credeti ca un astfel de comportament va rezolva problema?", a continuat Ahmadinejad.

Dupa alegere, Barack Obama si-a declarat in repetate randuri dorinta de a dialoga cu autoritatile iraniene fara sa puna regimul de la Teheran la zid; o promisiune care cantareste cu atat mai mult cu cat cele doua state au inchis orice colaborare diplomatica din 1979. Marti, liderul de la Casa Alba a inasprit, insa, tonul acuzatiilor fata de situatia de la Teheran, condamnand represiunea revoltelor ce au avut loc dupa alegeri si respingand acuzatiile privind ingerinta in problemele iraniene.

Presedintele american nu s-a ferit sa declare si ca realegerea lui Ahmadinejad ridica "intrebari serioase". Obama a facut apel la regimul de la Teheran sa "guverneze prin consens si nu prin forta", facand referire la violentele din Iran, care s-au soldat cu moartea a cel putin 17 oameni, ranirea a 100 de persoane si incarcerarea altor sute de persoane. Puterea iraniana a exclus anularea alegerilor prezidentiale si a anuntat ca noul lider al tarii si guvernul sau vor fi investiti in functii intre 26 iulie si 19 august.