Premierul Vladimir Putin a ordonat conducerii impietrite a unui supermarket, unde a efectuat miercuri o vizita surpriza, sa reduca preturile, solicitare care i-a fost indeplinita fara prea multe comentarii de conducerea magazinului, relateaza presa rusa de joi, citata de AFP.

Plimbandu-se printre standuri, alaturi de conducerea lantului de supermarketuri Perekrestok, Putin s-a oprit brusc in fata unui stand in care erau prezentati carnati afumati.

Iata mai jos dialogul dintre Vladimir Putin si Iuri Kobaladze, directorul pentru relatii comerciale al grupului X5 Retail, care detine lantul de supermaketuri, redat de cotidianul Kommersant.

  • Putin: Pentru ce costa acesti carnati 240 de ruble (7,5 dolari)? Este normal acest lucru?
  • Kobaladze: Dar sunt carnati de inalta calitate! Priviti, acestia de aici costa doar 49 de ruble
  • Putin: "E prea scump
  • Kobaladze, timid: Nu...
  • Putin, fluturand o hartie: Pot sa va arat marja de profit pe care o aveti. Uite, pentru acest tip de carnati, marja este de 52%

La raionul de carne, premierul s-a lansat intr-o noua tirada impotriva preturilor practicate de supermarket, estimand ca pretul este cu 200% mai mare decat cel normal.

"Este dublu fata de pretul normal. Vi se pare normal asta? E prea scump", l-a criticat Putin pe Kobaladze, care a cedat si a promis sa reduca preturile incepand de vineri.

Chiar inaintea acestei vizite, Putin ceruse, in cadrul sedintei de guvern, stabilirea unui echilibru just al preturilor la producatori, distribuitori si consumatori, in numele "echitatii sociale", in momentul in care Rusia se confrunta cu o criza economica deosebit de puternica.

Escapada sa in raioanele supermarketului vine la cateva saptamani dupa vizita 'teatrala' intr-un mic orasel din regiunea Sankt-Petersburg, unde muncitorii unei fabrici de ciment nu-si primisera salariile de foarte mult timp.

In fata camerelor de luat vederi, Putin s-a rastit la oligarhul rus Oleg Deripaska, proprietarul uzinei, caruia i-a aruncat stiloul pentru a semna un contract de reluare a productiei.