Aproximativ 1.000 de protestatari iranieni s-au adunat intr-o piata centrala a Teheranului luni, in semn de omagiu pentru Neda, tanara ucisa sambata de un glont, relateaza agentiile internationale de presa.

Reuniunea protestatarilor vine la scurt timp dupa ce Gardienii Revolutiei au avertizat ca vor zdrobi orice manifestare ilegala.

"Treceam prin piata Haft-e Tir si am vazut acolo aproximativ 1.000 de oameni", a declarat un martor citat de Reuters, care a adaugat ca este vorba despre suporteri ai candidatului infrant la alegerile prezidentiale Mir Hossein Mousavi.

Imediat dupa inceperea protestelor, politia a tras cu gaze lacrimogene si a arestat cativa protestatari, au declarat, pentru AFP, mai multi martori.

"Circa o mie de persioane s-au adunat in piata", a precizat unul dintre martori, adaugand ca politia a ocupat pozitii pentru a-i putea ataca.

Un apel pentru organizarea unui protest, la ora locala 16:00, a fost lansat pe Twitter si pe alte site-uri, in semn de omagiu pentru Neda, tanara ucisa sambata de un glont care a lovit-o in piept, intr-o inregistrare video foarte difuzata pe internet.

Circa 200 de protestatari care strigau "Dumnezeu e mare" si cereau adunarea opozantilor a fost atacat cu cel putin sapte tiruri de grenade lacrimogene.

Politia aresta persoanele izolate. Un martor a vazut cel putin zece persoane trase in masinile politiei.

Un barbat a fost lovit cu un baston de politie pentru ca era asezat pe o banca in statia de autobuz.

Manifestarea a luat sfarsit In jurul orei 17:15 (ora Romaniai), anunta mai multi martori, citati de AFP.

Circa 500 de politisti si militii bassidji au incercuit piata. "50 - 60 de persoane au fost arestate", a povestit un martor.

Masinile care treceau prin zona si claxonau erau marcate cu vopsea, astfel incat politia sa poata aresta ulterior soferii.

Piata Haft-e Tir, situata in centrul orasului, este una dintre cele mai mari din capitala iraniana.

Gardienii Revolutiei: Riposta va fi decisiva si revolutionara

Anterior, Gardienii Revolutiei, corpul de elita al Republicii islamice Iran, avertizasera ca orice manifestare se va confrunta cu o riposta "decisiva si revolutionara".

"Gardienii Revolutiei, basidji (militia islamica ce tine de Gardieni) si celelalte forte de ordine si de securitate sunt gata sa conduca o actiune decisiva si revolutionara pentru a pune capat complotului si revoltelor", potrivit unui comunicat citat de AFP.

Este pentru prima oara cand Gardienii, armata ideologica a regimului, lanseaza un astfel de avertisment, de la inceputul manifestarilor in Iran.

Gardienii au lansat un avertisment si "liderilor SUA, Marii Britanii si regimului sionist (Israelul) denuntand pozitiile lor si cerandu-le sa evite orice ingerinta in afacerile interne iraniene".

'Terenul este pregatit pentru incriminarea lui Mousavi'

Un influent politician iranian a declarat ca "terenul este pregatit" pentru urmarirea in justitie a candidatului moderat Mir Hossein Mousavi, pentru actiuni impotriva securitatii nationale, prin incitarea la proteste.

"Apelurile lui Mousavi pentru proteste ilegale si declaratiile provocatoare ale acestuia au reprezentat o sursa de tulburari in Iran ... Astfel de acte criminale trebuiesc rezovate ferm", a afirmat Ali Shahrokhi, seful comisiei juridice al Parlamentului de la Teheran, citat de agentia Fars.

"Terenul este pregatit pentru incriminarea lui Mousavi."