Surse ale politiei au anuntat, luni, ca 457 de persoane au fost arestate in cursul ciocnirilor de sambata dintre manifestanti si fortele de ordine din zona pietii Azadi din Teheran - relateaza France Presse. Aceleasi surse au declarat ca, in timpul evenimentelor de sambata, 40 de politisti au fost raniti si 34 de cladiri guvernamentale au fost avariate.

Agentiile internationale de presa au relatat ca politia iraniana a blocat sambata dupa-amiaza accesul manifestantilor in piata Enqelab din Teheran, lovind cativa dintre participanti, potrivit martorilor oculari. "Politia interzice oamenilor sa se apropie" de piata unde urma sa aiba loc manifestatia. "Blocheaza oamenii pe trotuare, ii imping si ii lovesc", au precizat cei aflati la fata locului. Un alt martor a declarat ca circa 2.000 de manifestanti se afla in fata Universitatii din Teheran, in apropierea pietei Enqelab, "si politia foloseste tunuri de apa si gaze lacrimogene" pentru a-i dispersa.

Intre timp, Guvernul iranian a convocat ambasadorii si reprezentantii celor 27 de tari europene aflati in post la Teheran, a declarat duminica ministrul ceh de Externe, Jan Kohout, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, relateaza AFP. Diplomatii "nu au avut posibilitatea sa-si exprime pozitiile" in legatura cu criza politica in curs din Iran, a adaugat purtatorul de cuvant.

De asemenea, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad le-a cerut duminica Statelor Unite si Marii Britanii sa nu se mai amestece in chestiunile interne ale Iranului, relateaza Reuters. "In mod clar, prin declaratii pripite nu puteti fi inclusi in cercul de prieteni ai natiunii iraniene. Astfel, va sfatuiesc sa va corectati pozitiile de ingerinta", a spus Ahmadinejad. In replica, ministrul britanic de externe, David Miliband, a declarta ca Iranul greseste invinovatind alte state de implicare in protestele violente de la Teheran.