In cel putin unul dintre incidentele care au avut loc samabata in Teheran, politia pare sa fi oscilat in aplicarea ordinelor de atacare a manifestantilor, sustine Roger Cohen, editorialist la New York Times, citat de AFP.

Roger Cohen a fost martorul confruntarii dintre circa 12 politisti si un grup de protestatari, in jurul orei 5 p.m.

"Comandantul striga la protestatari, unul dintre acestia aruncase cu o piatra in el: 'Am familie, am copii, am o sotie acasa si nu vreau sa va bat asa ca va rog, va rog, pecati acasa'".

Intr-un alt incident, Cohen povesteste ca politistii stateau pur si simplu, fara sa intervina impotriva protestatarilor.

Cele mai violente grupuri par a fi fost, in incidentele de ieri, echipele de elita costumate in negru si militiile Basidji care "bateau protestatarii, inclusiv femeile, cu bastoane. Am vazut un tanar care era batut cu ceea ce pareau sa fie bastoane cu socuri electrice".

De-a lungul zilei, modul de operare impotriva protestatarilor erau "falange largi de politisiti care avansau inspre manifestanti si bateau oamenii".

Dar politia nu s-a aflat tot timpul in ofensiva. "Am vazut o unitate care s-a retras din fata multimii care arunca cu pietre".

Noaptea de sambata spre duminica: Razii si impuscaturi (CNN)