Politia iraniana a blocat sambata dupa-amiaza accesul manifestantilor in piata Enqelab din Teheran, lovind cativa dintre participanti, au declarat, pentru AFP, martori oculari. "Politia interzice oamenilor sa se apropie" de piata, unde urma sa aiba loc manifestatia. "Blocheaza oamenii pe trotuare, ii imping si ii lovesc", a spus sursa citata.

Un alt martor a declarat ca circa 2.000 de manifestanti se afla in fata Universitatii din Teheran, in apropierea pietei Enqelab, "si politia foloseste tunuri de apa si gaze lacrimogene" pentru a-i dispersa.

Iranul a interzis presei straine accesul la evenimentele care nu sunt inscrise "in programul" ministerului culturii.

Ora 8,30 Moussavi critica dur discursul ghidului suprem Ali Khamenei

Mir Hussein Moussavi a critica sever discursul ghidului suprem Ali Khamenei, care a validat, ieri, realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Moussavi il acuza pe ayatollahul Ali Khamenei, fara insa a-l numi, ca ameninta caracterul republican al Iranului si ca vrea sa impuna un nou sistem politic.

Niciun personaj politic nu a indraznit sa faca astfel de declaratii la adresa ayatollahului Khamenei, din momentul in care acesta a preluat functia, in 1989.

Ayatollah Khamenei afirmase ca "mecanismul tarii noastre nu permite furturi electorale cu o marja de 11 milioane de voturi (distanta dintre Ahmadinejad si Moussavi, n.r.). Cum poti trisa cu o marja de 11 milioane?".

Moussavi a replicat: "Daca aceasta enorma frauda (...) este prezentata drept o proba a absentei fraudei, atunci aspectul republican al sistemului este masacrat si aceasta poate dovedi ca islamul este incompatibil cu Republica".

La aproximativ o ora de la postare, declaratiile critice ale lui Moussavi impotriva ghidului suprem au fost stersede pe site-ul sau, fara nicio explicatie.

Anterior, Mir Hossein Moussavi se declarase pregatit pentru "martiriu", potrivit unui comentariu postat pe pagina sa de pe Facebook, in care declara ca este pregatit sa moara, potrivit Reuters.

Ora 19,20 Iran: un manifestant a fost impuscat in umar

Cel putin un barbat a fost ranit de un glont, in umar, a declarat pentru AFP un martor ocular, care a spus ca focurile de arma continua.

Ora 18,50 Mir Hossein Moussavi cere din nou anularea alegerilor

Liderul miscarii de contestare din Iran, Mir Hossein Moussavi, a reafirmat ca autoritatile trebuie sa anuleze, din cauza "neregulilor" scrutinul prezidential care a dus la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad, intr-o scrisoare postata pe site-ul sau de campanie electorala.

Ora 17,45 Suporterii lui Mousavi au dat foc la o cladire din Tehran. Politia trage focuri de arma in aer

Suporterii lui Mir Hossein Mousavi au dat foc unei cladiri din sudul Teheranului, folosita de partizanii presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a declarat un martor, pentru Reuters.

El a adaugat ca politia a tras focuri de arma in aer pentru a dispersa suporterii celor doua tabere.

Ora 16,45 Mii de manifestanti si in piata Azadi. 'Moarte dictatorului'

Mii de manifestanti sunt masati in apropierea pietei Azadi, la circa patru kilometri de Enqelab, fiind semnalate ciocniri cu fortele de ordine.

Manifestantii se aduna, in general, in grupuri linistite, dar, din cand in cand, se aud scandari precum "Moarte dictatorului".

Potrivit unui alt martor, politia trage cu grenade lacrimogene pe strazile care leaga pietele Azadi si Enqelab, pentru a impiedica manifestantii sa se regrupeze.

Manifestantii arunca pietre in politie

"Nici macar nu mai pun intrebari. Lovesc toti oamenii care se indreapta spre piata Enqelab (Piata Revolutiei, n.r.)", a povestit o tanara studenta.

Politistii, ianarmati cu bastoane, sunt sprijiniti de militienii islamisti, care urmaresc manifestantii prin tot cartierul.

"Politia a utilizat tunuri cu apa fierbite", a adaugat ea.

Un martor a povestit ca a vazut membri ai militiei basidji aruncati jos de pe motociclete si batuti de manifestanti, care arunca cu pietre impotriva politiei.

Militienii basidji patruleaza cu motociclete si sunt inarmati cu bastoane, bare de fier si cabluri de otel, cu care lovesc manifestantii.

"Ne-au batut foarte rau...atat barbati cat si femei...tot corpul imi este acoperit de rani (...) mi-au confiscat si aparatul foto", a povestit un alt martor, pentru AFP.

Automobilistii care trec prin zona claxoneaza in semn de sprijin pentru manifestanti.

Ora 16,20 Bomba in apropierea mausoleului lui Khomeini, un mort

O bomba a explodat in Teheran, ucigand o persoana si ranind alte doua, a anuntat agentia semioficiala Fars, citata de Reuters.

Explozia a vut loc in apropierea mausoleului ayatollahului Ruhollah Khomeini.

"Atacatorul a fost ucis in aripa de nord a mausoleului lui Khomeini. Doi oameni au fost raniti", afirma Fars.

Politia a amenitat cu reprimarea ferma a protestelor

O organizatie apropiata fostului presedinte reformator Mohammad Khatami a anuntat, in jurul pranzului, ca nu va organiza nicio manifestatie sambata, dupa ce politia a amenintat ca va reprima ferm orice protest si ii va aresta pe toti cei care incearca sa manifesteze.

Sute de politisti au fost amplasati in piata Enqelab din Teheran. La ora 10,30 GMT, niciun protestatar nu era prezent in piata Enqelab, cu o ora inaintea mitingului programat la ora 11,30 GMT.

Circulatia se desfasura normal, numerosi politisiti fiind amplasati si pe strazile din vecinatate.

"Am cerut o autorizatie de manifestare, ea ne-a fost refuzata, astfel incat nu va fi nicio manifestatie", a anuntat Asociatia iraniana a religiosilor combatanti.

Initial, organizatorii anuntasera ca nu exista niciun ordin de anulare a manifestatiei prevazuta pentru sambata dupa-amiaza.

"Nu exista niciun ordin de anulare a manifetarii. Asa cum a anuntat Karoubi, ea va avea loc la ora 16,00 (11,30 GMT), in piata Enqelab", in centrul capitalei iraniene", a declarat unul dintre organizatori, sub protectia anonimatului.

Seful politiei iraniene, Ahmadi Moghadam, a avertizat insa, printr-o scrisoare adresata lui Mir Hossein Moussavi, ca orice manifestare va fi "reprimata cu fermitate".

In plus, politia a anuntat ca va aresta toti participantii la manifestari neautorizate.

Partizanii lui Mir Hossein Moussavi nu au anuntat inca daca vor manifesta sau nu in cursul acestei zile.

Mehdi Karoubi, candidat reformator la alegerile prezidentiale din 12 iunie si un apropiat al celuilalt candidat care contesta acum rezultatele, Mir Hossein Moussavi, a solicitat miercuri o autorizatie pentru aceasta manifestare.

Autorizatia i-a fost insa refuzata, desi era sustinuta de influenta Asociatie a religiosilor combatanti, unde fostul presedinte reformator Mohamad Khatami este unul dintre fondatori.

Teheranul si alte orase din Iran sunt, de o saptamana, teatrul unor proteste masive organizate de partizanii principalului rival al lui Ahmadinejad, Moussavi, si ai lui Karoubi, care cer anularea scrutinului.

Avertismentului lui Khamenei

In prima interventie publica de la inceputul crizei, ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a confirmat realegerea lui Ahmadinejad, afirmand ca impartaseste "punctele de vedere" ale acestuia si solicitand stoparea imediata a protestelor.

El a avertizat responsabilii acestor miscari ca vor raspunde pentru orice violenta care ar putea izbucni si a subliniat ca "nu va ceda la presiunile strazii".

In seara de vineri, numerosi bassidji, militie devotata ghidului suprem si presedintelui Ahmadinejad, au fost amplasati pe principalele strazi ale capitalei.

Pentru prima oara de la debutul protestelor, militienii erau imbracati in uniforme, si nu in civil, fiind inarmati cu automate kalashnikov.

Sambata, puterea i-a cerut lui Moussavi sa nu provoace sau sa sustina manifestatii ilegale.

"Ne asteptam de la dumneavoastra sa evitati provocarea de manifestatii si sa nu sustineti astfel de proteste", i-a transmis Abbas Mohtaj, secretarul Consiliului pentru securitate nationala.

Moussavi nu a facut niciun comentariu despre manifestatia prevazuta sambata. O tacere care ii permite sa nu fie considerat organizator, dar care este considerata de protestatari drept o "unda verde" pentru noi manifestatii.

Consiliul gardienilor, gata sa renumere 10% din voturi

Cei trei candidati perdanti, Moussavi, Karoubi si conservatorul Mohsen Rezai, trebuiau sa se intalneasca cu membrii Consiliului gardienilor, organism insarcinat cu validarea scrutinului si cu examinarea fraudelor reclamate.

Moussavi si Karroubi nu s-au prezentat insa la reuniune.

Consiliul s-a declarat gata sa renumere 10% din urne, luate la intamplare, pentru a verifica corectitudinea voturilor.

Occidentul cere Teheranului sa dea dovada de retinere

Avertizarea ayatollahul Khamenei a provocat ingrijorare in statele occidentale, care au cerut Teheranului sa dea dovada de retinere.

La Washington, presedintele Barack Obama a avertizat ca "intreaga lume observa" comportamentul Iranului in fata acestei crize.

Cei 27 de sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana au cerut autoritatilor iraniene sa garanteze "dreptul tuturor iranienilor de a se aduna si exprima pasnic" si "sa se abtina de la recurgerea la forta impotriva manifestatiilor pasnice".