Pragul istoric de un miliard de persoane subnutrite in intreaga lume va fi atins in 2009, in conditiile in care si criza economica va da "o mana de ajutor", au anuntat, vineri, la Roma, reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), potrivit AFP. In traducere libera, unul din sase oameni de pe planeta va suferi din cauza foamei, incepand din acest an.

"O sesime din populatia planetei va suferi din cauza subnutritiei, procent nemaiatins niciodata pana acum", se arata intr-un raport preliminar al FAO pe tema insecuritatii alimentare.

Raportul precizeaza ca, pana la finalul anului 2009, numarul persoanelor care vor suferi de foame la nivel mondial va ajunge la 1,02 de miliarde, ceea ce inseamna un "record istoric".

  • Scaderea veniturilor si cresterea preturilor la alimente = agravarea foametei

Potrivit FAO, agravarea foametei in lume nu este rezultatul unor recolte mai proaste, ci al "crizei economice mondiale, care a provocat scaderea veniturilor si reducerea accesului la hrana al populatiei sarace".

In anul 2009, "tinand cont de socul provocat de criza economica si de preturile tot mai ridicate ale alimentelor, numarul victimelor foametei ar trebui sa creasca cu aproximativ 11% comparativ cu anul precedent", potrivit previziunilor FAO, care se bazeaza pe un studiu al Serviciului de Cercetare Economica din cadrul Departamentului American al Agriculturii.

  • Tarile in curs de dezvoltare, focarele malnutritiei

Persoanele subnutrite locuiesc, aproape in totalitate, in tarile aflate in curs de dezvoltare, se mai arata in raportul FAO: 642 de milioane in zona Asia-Pacific, 265 de milioane in Africa sub-sahariana, 53 de milioane in America Latina si Caraibe, 42 de milioane in Orientul Mijlociu si Africa de Nord si doar 15 milioane in tarile dezvoltate.

Previziunile alarmante ale FAO au fost date publicitatii cu trei saptamani inaintea summitui G8 programat in perioada 8-10 iulie la Aquila, in conditiile in care una dintre temele principale ale summit-ului va fi insecuritatea alimentara, in special in Africa.

Raportul complet al ONU "Starea insecuritatii alimentare in lume - 2009" va fi prezentat in luna octombrie.