Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a primit joi seara, dupa prima zi a Consiliului European de vara de la Bruxelles, sprijinul liderilor de stat si de guvern al celor 27 de tari UE pentru un nou mandat la conducerea executivului comunitar.

Fostul premier portughez, in varsta de 53 de ani, va trebui acum sa obtina aprobarea Parlamentului European pentru un nou mandat de cinci ani. Daca va fi desemnat din nou in fruntea Comisiei Europene, Barroso va egala recordul detinut de francezul Jacques Delors care detinuse doua mandate consecutive din 1985 pana in 1995.

Presedintele Comisiei Europene a precizat ca noul sau mandat se va concentra pe depasirea crizei economice si financiare mondiale si o lupta mai eficienta in fata schimbarilor climatice. Mandatul sau ar urma sa inceapa la 1 noiembrie 2009.

Reconfirmarea sa nu este deloc usoara, comenteaza AFP. Eurodeputatul francez Daniel Cohn- Bendit sustine ca exista deja in Parlamentul European o majoritate care va bloca realegerea lui Jose Barroso în iulie.

Saptamana trecuta, socialistii europeni au anuntat ca se opun unui nou mandat în fruntea Comisiei Europene pentru Jose Manuel Barroso. El este considerat un candidat al dreptei ale carei politici sunt vinovate de izbucnirea crizei mondiale.