Nivelul de popularitate al presedintelui Barack Obama a scazut cu cinci procente in decurs de doua luni, iar proiectele sale majore sunt respinse de majoritatea americanilor: inchiderea Guantanamo si politica de salvare a General Motors, potrivit unui sondaj Wall Street Journal si NBC.

La doar cateva luni de la investirea sa in functie, 52% dintre americani se opun inchiderii inchisorii de la Guantanamo, fata de numai 39% care il sustin pe presedinte.

54% resping interventia financiara a administratiei SUA pentru salvarea General Motors, 35% sunt de acord, iar 69% se declara "mai mult" sau "mai putin" preocupati de acest ajutor.

48% dintre respondenti sustin interzicerea de catre Obama a metodelor dure de interogare considerate acte de tortura, fata de 41% care se opun interdictiei.

Nivelul de popularitate al lui Obama a pierdut cinci procente, de la 61% in aprilie la 56%, potrivit sondajului.

In randul alegatorilor independenti, Obama este aprobat in politica sa de 46%, fata de 60% in aprilie, iar proportia celor care ii reproseaza alegerile a crescut de la 31% la 44% in acest electorat.

O treime dintre americani cred ca Barack Obama lupta pe prea multe fronturi odata, in timp ce 60% spun ca, daca ataca mai multe chestiuni, este pentru ca tara trebuie sa faca fata unui numar mare de probleme grave.

Americanii sunt ingrijorati de deficitul federal: pentru nivelul acestuia, 6% il considera responsabil pe Obama, 46% pe George W. Bush, 21% pe democratii din Congres si 7% pe republicani.

72% considera ca Obama a mostenit o economie in suferinta, iar 46% cred ca lucrurile se vor ameliora in anul urmator, cu 8 puncte in crestere comparativ cu aprilie.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.008 persoane in perioada 12-15 iunie.