Sapte civili au fost ucisi la Teheran in timpul protestelor fata de realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad ca sef al statului, a anuntat, marti dimineata, postul de radio oficial Radio Payam, preluat de France Presse. Acestia ar fi atacat o unitate militara: "Mai multi vagabonzi voiau sa atace un post militar si sa vandalizeze echipamente publice in apropiere de piata Azadi. Din nefericire, sapte persoane au fost ucise si numeroase altele ranite", a anuntat postul de radio.

Marti dimineata, in Teheran se auzeau focuri de arma si bubuituri puternice, in timp ce protestatarii strigau sloganuri dure impotriva presedintelui reales. Centrul Teheranului este in continuare blocat pe kilometri intregi de zeci de mii de protestatari care denunta fraudarea alegerilor prezidentiale. Retelele mobile din zona nu mai functioneaza si, in general, comunicatiile si accesul la internet au fost restrictionate.

UPDATE ora 13:00 Consiliul Gardienilor respinge cererile de anulare a alegerilor

Consiliul gardienilor, care s-a sesizat in legatura cu o serie de cereri de anulare a rezultatelor alegerilor prezidentiale, a anuntat ca respinge cererile de anulare a scrutinului din care Mahmoud Ahmadinejad a iesit invingator.

Consiliul se declarase pregatit pentru renumararea buletinelor de vot, asa cum a anuntat marti purtatorul de cuvant al consiliului, Abbas Ali Kadkhodai. "Daca se dovedesc nereguli, cum ar fi achizitionarea de voturi sau utilizarea de carti false de alegatori, Consiliul gardienilor Constitutiei va ordona o noua numarare a voturilor", declarase purtatorul de cuvant.

Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat invingator in alegerile prezidentiale din 12 iunie cu 63% din voturi, fata de 34%, cat a intrunit principalul sau rival, candidatul moderat Mir Hossein Moussavi.

Prima zi de proteste, primii morti

Manifestatia de amploare pentru sustinerea lui Mir Hossein Moussavi, care contesta legalitatea realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad, a inceput luni si s-a desfasurat pasnic pe tot parcursul dupa-amiezei pe bulevardul central Azadi. Un prim incident mortal a avut loc seara, pe o strada din apropierea locului unde s-a desfasurat protestul.

Ciocnirile au izbucnit intre politisti si manifestanti la marginea pietei Azadi, la sfasitul manifestatiei, iar zeci de persoane au plecat de la fata locului. Manifestantii au incendiat pneuri, tomberoane si mai multe motociclete. Fortele de ordine au facut uz de gaze lacrimogene.

Ulterior, militiile islamice au atacat demonstrantii. Potrivit mass-media, care nu da detalii despre numarul victimelor, manifestantii ar fi atacat o baza a militiei islamice, iar membrii acesteia au deschis focul cu arme automate. Luni seara, un fotograf iranian a vazut cadavrul unui barbat impuscat in cap in fata bazei militiei islamice basij, care era incendiata.

Mai multi tineri participanti la miting au declarat ca militiile islamice au facut razii in campusul universitar din Teheran si Sobhan, au batut studenti si au facut zeci de arestari. Presedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat ca Ministerul de Interne "este responsabil si trebuie sa raspunda" de atacurile violente impotriva studentilor si a locuitorilor orasului Sobhan, situat la nord de Teheran. "Ce inseamna sa atace noaptea caminele de studenti sau ca la 02:30 dimineata sa atace locuintele dintr-un oras si sa perturbe linistea locuitorilor? Ministerul de Interne este responsabil si trebuie sa raspunda", a precizat Larijani.

Potrivit unuia dintre serviciile de urgenta de la Teheran, luni seara se inregistrau cel putin opt morti. Serviciul medico-legal, care depinde de Ministerul Justitiei, a dezmintit aceasta informatie si a afirmat ca nu a inregistrat nici un deces.