Mii de opozanti iranieni participa luni la un protest in Teheran, desi guvernul a interzis demonstratia organizata de partidele care-l sustin pe reformatorul Mir Hossein Mousavi, principalul rival al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in alegerile de saptamana trecuta, informeaza BBC. Suporterii lui Mousavi au continuat duminica seara sa se confrunte violent pe strazile din capitala cu fortele de ordine.

In cursul diminetii, ministrul de Interne a afirmat ca demonstratia opozitiei a fost organizata de "elemente razvratite", adaugand ca "orice perturbare a sigurantei publice va fi tratata conform legii".

Mousavi participa si el la miting, alaturi de zeci de mii de suporteri.

Mousavi, care este considerat un politician moderat, a cerut duminica anularea alegerilor prezidentiale, acuzand "fraude masive". Ahmadinejad a afirmat insa ca scrutinul a fost "adevarat si corect" si a comparat protestele cu "pasiunile de dupa un meci de fotbal".

BBC precizeaza ca suporterii lui Mousavi au continuat sa demonstreze pe strazile din Teheran duminica seara, strigand "Moarte dictatorului!". Ei s-au confruntat cu fortele de ordine, care au folosit bastoane si gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Politistii au perchezitionat camerele din campusul universitatii din Teheran. Informatii din diferite surse precizeaza ca zeci de manifestanti au fost arestati.

"Va cer voua, cetateni iranieni, sa continuati protestele nationale intr-un mod pasnic si legal", le-a spus Mousavi suporterilor sai. Ziarul partidului sau nu a aparut luni dimineata.

Vicepresedintele american Joe Biden, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, si-au exprimat "indoielile" in legatura cu modul de organizare a alegerilor si au criticat reprimarea violenta a demonstrantilor.