Presedintele iranian in exercitiu, Mahmoud Ahmadinejad, a castigat detasat un nou mandat in fruntea statului, in urma scrutinului desfasurat vineri in Iran, a anuntat ministerul de Interne de la Teheran, citat de AP. Principalul sau rival sustine insa ca el a adevaratul castigator si a acuzat autoritatile de frauda electorala. Suporterii sai s-au confruntat cu fortele de ordine pe strazile din Teheran.

Potrivit rezultatelor anuntate de Comisia Electorala, Ahmadinejad se afla in frunte cu 62,63%.

Seful Comisiei Electorale, Kamran Daneshjoo, a precizat ca principalul rival al lui Ahmadinejad, reformatorul Mir-Hossein Mousavi, se afla pe locul al doilea 33,75% din voturi.

Postul de televiziune Press TV a precizat ca peste 32 de milioane de alegatori au votat la alegerile de vineri.

Acuzatii de frauda

Intr-o conferinta de presa organizata la finalul votului, Mousavi a declarat insa ca este "castigatorul clar" al alegerilor prezidentiale, obtinand 54% din voturi, in special din partea iranienilor tineri. El a acuzat guvernul ca "a manipulat votul alegatorilor" pentru a-l mentine pe Ahmadinejad la putere si a sugerat ca tabara reformista contesta rezultatele. "Este datoria noastra sa aparam voturile poporului. Nu exista cale de intoarcere", a spus Mousavi, acuzand "fraude masive".

Mii sustinatori de-ai reformatorului Mousavi au iesit sambata la pranz pe strazile din Teheran, pentru a protesta fata de falsificarea alegerilor. Ei s-au confruntat cu fortele de ordine care au folosit bastoane pentru a-i dispersa.

Analistii sustin ca autoritatile s-au temut ca suporterii lui Mousavi vor protesta pe strazi daca el va fi declarat invins. Seful Garzii Revolutionare a declarat miercuri ca va zdrobi "orice revolutie impotriva regimului islamist de catre miscarea verde a lui Mousavi".

AP sustine ca oficialii de la Teheran par sa fi blocat sistemele de comunicatii. Sistemul de SMS-uri este cazut sambata dimineata, paginile de internet ale sustinatorilor lui Mousavi sunt greu de accesat, iar radioul si televiziunea nationala nu transmit decat comunicatele oficiale.

Cele trei saptamani de campanie electorala au fost marcate de confruntari acerbe intre candidati. Analistii estimeaza ca, pana acum, in republica islamica nu a mai avut loc niciodata o campanie electorala atat de plina de evenimente.