Congresul american a votat vineri, cu o larga majoritate, o lege care acorda guvernului federal puteri sporite de a impune restrictii pentru industria tutunului, relateaza AFP.

Aceasta lege, care rupe decenii intregi de resistenta din partea puternicei industrii a tutunului, urmeaza a fi promulgata, in cursul aceleiasi zile, de presedintele Barack Obama, care a marturisit in trecut ca este un fumator ocazional.

Liderul american a salutat acest vot, pe care l-a numit o victorie, apreciind ca legea "marcheaza o adevarata schimbare la Washington". Proiectul a fost adoptat joi de Senat, cu 79 de voturi pentru si 17 impotriva.

Legea ofera dreptul Autoritatii pentru controlul securitatii alimentare si al medicamentelor (FDA) sa controloze folosirea tutunului de catre tineri si dependenta pe care acesta o produce.

Textul aprobat autorizeaza administratia sa restranga vanzarea si distribuirea produselor din tutun, fara a-i permite insa sa si interzica aceste produse. Si publicitatea va fi supusa unor reglementari mult mai stricte.

Fabricantii nu vor mai avea voie sa ofere produse, cu scopul de a atrage tinerii, care contin alte arome, artificiale sau naturala, in afara celei de tutun sau de menta.

Politica de preventie va fi puternic intarita, iar avertismentele postate pe pachetele de tagari vor fi mai usor lizibile. Un text similar a fost respins de Senat in 2008.