Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimata la 9,6 miliarde dolari, potrivit topului celor mai bogati 50 de ucraineni, realizat de publicatia Korrespondent.

Din cei 24 de miliardari de anul trecut, in topul pe anul 2009 au ramas numai patru.

Este vorba de omul de afaceri Rinat Ahmetov (9,6 miliarde dolari), colegul lui din Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski (2,3 miliarde), Viktor Pinciuk (2,2) si Ghennadi Bogoliubov (1,7).

Locul cinci a revenit lui Konstantin Jevago (919 milioane), urmat de Serghei Taruga, Vitali Gaiduk si Oleg Mkrtean, fiecare cu cate 753 milioane. Pe locul noua se regaseste Aleksandr Iaroslavski (620), iar pe zece, Vladimir Boiko (606).

Potrivit Korrespondent, valoarea insumata a activelor tutoror celor intrati in top+50 s-a prabusit cu 83,9 miliarde, pana la 28,9 miliarde - oricum, mai mult decat bugetul annual al tarii.

In pofida faptului a activele lui Ahmetov s-au ieftinit cu 70%, el continua sa ramana cel mai bogat om din fostul perimetru sovietic. Ocupantul pozitiei secunde, rusul Mihail Prohorov, are cu 100 milioane mai putin.

Potrivit autorilor ratingului, cei mai bogati cetateni ai tarii au resimtit din plin ce insemna expresia "cinci ani intr-unul singur". Multi dintre miliardarii si milionarii Ucrainei au pierdut, in numai cateva luni, cel putin patru-cinci ani de acumulare de capital. Altii, chiar mai mult.

Liderul caderii s-a dovedit Roman Lunin, a carui avere s-a micsorat de 11 ori.

Informatia pe scurt:

  • Pragul de intrare in rating a coborat cu 271 milioane dolari, pana la 65 milioane
  • Ahmetov este de 147 de ori mai bogat decat ultimul ocupant al clasamentului, a carui avere se cifreaza la 11,4 milioane dolari
  • Daca averile celor mai bogati ucraineni vor continua sa se reduca la ritmul actul, anul viitor Ucraina va avea un singur miliardar, iar 'biletul de intrare' in top-50 va costa doar 20 de milioane dolari, tot atat cat valora, la inceputul anului trecut, cel mai scump apartament din Kiev.
  • Salariul mediu in Ucraina este de 230 de dolari, ceea ce inseamna ca o persoana cu asemenea venit trebuie sa munceasca peste 28.200 de ani pentru a intra in actualul top-50