Guvernul de la Caracas a ordonat companiei Coca-Cola Co sa retraga de la vanzare Coke Zero, citand o serie de pericole pe care respectiva bautura le are pentru sanatatea umana, informeaza CNN.

Ministrul Sanatatii, Jesus Mantilla, a declarat ca bautura nu mai trebuie vanduta de-acum inainte in Venezuela, iar stocurile de Coke Zeo trebuie retrase din magazine.

"Produsul trebuie retras din circulatie pentru a prezerva sanatatea cetatenilor venezueleni", a declarat Mantilla. Oficialul de la Caracas nu a precizat care sunt riscurile la adresa sanatatii pe care le-ar avea bautura Coke Zero.

Bautura a fost lansata in Venezuela in aprilie de catre Coca-Cola Femsa, compania mexicana care imbutelieaza produsele Coke in regiune, iar oficialii firmei au declarat atunci ca intentioneaza sa-si creasca cota pe piata bauturilor cu calorii scazute cu 200%.

Coca Cola si Coca Cola Femsa nu au comentat decizia guvernului de la Caracas.

Anuntul autoritatilor din Venezuela intervine dupa un val de nationalizari efectuate de administratia lui Hugo Chavez. Anul acesta, guvernul a confiscat o fabrica de orez si una de paste apartinand gigantului american Cargill si a nationalizat un grup de companii petroliere. De asemenea, Chavez a amenintat ca va nationaliza uzinele de productie apartinand companiei farmaceutice Pfizer.

CNN precizeaza ca, in ciuda retoricii anti-capitaliste si anti-SUA, Venezuela este una dintre cele mai "americanizate" tari din regiune, restaurantele americane de tip fast-food, mall-urile si jocul de baseball fiind foarte populare.